Materialele de construcţii „verzi“ sunt pe ordinea de zi a producătorilor, în cursa către sustenabilitate

Autor: Alina-Elena Vasiliu 22.04.2021

Tranziţia către o economie verde se face simţită în pla­nurile producătorilor de materiale de construcţii, care investesc în materiale sustenabile, cu impact minim asupra mediului, dar şi în facilităţi de reciclare. Aşa au apărut betoane „verzi“, linii de producţie care urmăresc scăderea amprentei de carbon sau materiale reciclate. Holcim, Saint-Gobain, TeraPlast sunt numai câteva din companiile care pariază pe materialele de construcţii sustenabile.

„Ar trebuie încurajate şi stabilite condiţiile de standar­di­zare a produselor ce înglobează o cantitate mai mare de ma­teriale reciclate. Standardele trebuie aduse la zi, actua­li­za­te. Ar ajuta industria pentru că suntem într-un ciclu de creş­tere a costurilor cu materiile prime, putem face econo­mii şi în acelaşi timp să protejăm mediul. Statul poate încu­ra­ja prin diverse programe de sprijin companiile care folo­sesc mai mult material reciclat“, spune Dorel Goia, acţionar al TeraPlast.

Efectele se văd, în lanţ, şi în imobilele care rezultă din materialele astfel fabricate.

Eficienţa energetică a clădirilor este una dintre priorităţile Uniunii Europene, de aceea inventarierea şi creşterea ponderii clădirilor din categoria „net zero emissions“ este crucială, sunt de părere oficialii din construcţii şi imobiliare.