Moment istoric pentru industria de IT din România: UiPath, un start-up tech pornit într-un apartament din Bucureşti, s-a listat la New York, pe cea mai puternică bursă din lume

Autor: Adrian Seceleanu 22.04.2021

♦ Producătorul de roboţi software a strâns peste 1,3 mld. $ de la investitori la un preţ de 56$ pe acţiune ♦ Analiştii estimau că acţiunile vor deschide la minimum 62-64$ şedinţa de tranzacţionare.

Visul pe care l-au avut mai multe generaţii de antreprenori din IT din România a devenit ieri realitate odată cu listarea UiPath, cel mai valoros pro­dus al industriei de IT din România, pe cea mai puternică bursă din lume, cea din New York - evenimentul fiind marcat de prezenţa la bursă a unei echipe conduse de cofondatorii Daniel Dines şi Marius Tîrcă. Dines a devenit primul român care a sunat clopoţelul bursei de la New York pentru a marca listarea propriei com­panii. Ascensiunea UiPath într-un gigant care domină piaţa globală în plină explozie a roboţilor software care automatizează sarcinile repeti­tive din companii este cu atât mai spectaculoasă cu cât industria de IT din România este una care lucrează în principal la export, dezvoltând com­po­nente de aplicaţii pentru com­panii străine, şi nu pentru dezvoltarea de produse proprii. 

UiPath a anunţat că a vândut acţiuni din oferta sa publică iniţială (IPO) peste intervalul ţintă, adunând astfel de la investitori 1,34 miliarde de dolari. Compania a vândut 23,89 mi­lioane de acţiuni la un preţ de 56 de dolari pe acţiune, evaluând UiPath la 29 de miliarde de dolari, scrie Reuters. Analiştii estimau că UiPath va debuta pe piaţă la un preţ pe acţiune de peste 62-64 $, deci cu 10-14% peste cel la care s-au vândut acţiunile.

Compania condusă de fostul angajat al Microsoft Daniel Dines a avut în anul fiscal încheiat la 31 ianua­rie 2021 venituri totale mai mari cu 81%, de 607,6 milioane de dolari, în timp ce pierderile nete s-au redus de la 520 de milioane de dolari la 92,4 milioane de dolari.

UiPath, care numără printre inves­titori Accel, Dragoneer şi Coatue Management, foloseşte inteli­genţa artificială şi instrumente digi­tale pentru a ajuta corporaţiile mari şi agenţiile guvernamentale să automa­tizeze sarcinile de rutină în domenii precum contabilitatea şi resursele umane.