Vânzările Renault scad pentru al cincilea trimestru consecutiv: Veniturile din T1/2021, la 10 miliarde de euro. Acţiunile, declin de peste 2%

Autor: Eduard Ivanovici 22.04.2021

Vânzările înregistrate de grupul Renault au scăzut pentru al cincilea trimestru la rând în contextul în care producătorul francez încearcă să scape de efectele provocate de pandemie, conform Reuters.

Sub CEO-ul Luca de Meo, care a preluat funcţia în iulie 2020, Renault încearcă să producă mai puţine maşini şi să se concentreze asupra modelelor cu marje mai mari de profit, strategie care pare să dea încet roade.

Compania a primit un impus considerabil după ce a mărit preţurile automobilelor în perioada ianuarie-martie, adică pentru al treilea trimestru consecutiv. Însă nu a fost suficient pentru a compensa loviturile primite de stocuri şi ale probleme, precum efectele nefavorabile ale cursului de schimb.

Per total, veniturile au scăzut cu 1,1% la 10 miliarde de euro în T1 prin comparaţie cu acelaşi trimestru de anul trecut. Brandul Renault a vândut 433.662 de maşini, plus 1,3% faţă de T1/2020, în timp ce Dacia a reuşit să vândă 121.231 de vehicule, în creştere cu 10,2%

Renault a declarat că vânzările au crescut cu 4,4% dacă excludem din calculele schimburile valutare şi alte efecte.

Precum majoritatea rivalilor, Renault s-a confruntat cu un deficit global al semiconductorilor. Grupul francez a anunţat că problema s-ar putea extinde până în T3, dar se aşteaptă la îmbunătăţiri până la sfârşitul anului.

Renault, care continuă să reducă din costuri pentru a pune capăt pierderilor, nu a beneficiat de pe urma renaşterii pieţei auto chineze, exploatată de rivalii de la Daimler şi Volkswagen.

Producătorul sud-coreean Hyundai a raportat între timp cele mai mari profituri din T1 din ultimii patru ani datorită vânzărilor de maşini de lux, unul dintre sectoarele mai slabe ale Renault.

Compania din Boulogne-Billancourt a renunţat anul trecut la divizia de maşini de pasageri din China, decizie lansată pe fondul unor vânzări în continuă scădere, şi a devenit tot mai dependentă de pieţele Europene, care încă se află sub efectele impuse de lockdown.

Acţiunile Renault au scăzut până la această oră – 15:05 – cu 2,15%.