ZF Agropower 2021. Aurel Onigaş, Pombis: „Pomicultura este într-o evoluţie foarte bună, pozitivă. Cu banii europeni este într-un progres constant. Un zilier bun costă 150 de lei, dar eu plătesc vreo 250 de lei, cu banii pe care îi dau la stat.”

Autor: Florentina Niţu 24.04.2021

“Cred că trebuie lucrat în cercetare, să dezvoltăm soiuri productive, rezistente la secetă.“

Sectorul pomicol din România ar putea să devină un motor principal al agriculturii locale, datorită accesului şi interesului tot mai mare pentru fonduri europene, consideră Aurel Onigaş, proprietarul compa­niei Pombis, care are livezi moderne pe o suprafaţă de peste 100 de hectare cu meri, pruni şi cireşi în judeţul Bistriţa-Năsăud.

„Pomicultura este într-o evoluţie foarte bună, pozitivă. Cu banii europeni este într-un progres constant. În câţiva ani, va trebui să te străduieşti să găseşti mere poloneze în magazinele noastre, cu condiţia să meargă mai repede şi mai bine Măsura 4.1.a (investiţii în exploataţii pomicole - n. red.), dar se pare că nici aici nu sunt bani şi pronosticul meu poate se schimbă, însă dacă se finanţează constant, cum a început în urmă cu 2-3 ani, când am înfiinţat şi eu o livadă superintensivă printr-un proiect, cred că vor fi fructe multe româneşti pe piaţa din hipermar­keturi chiar“, a spus Aurel Onigaş, administratorul Pombis, în cadrul ZF Agropower“, un proiect susţinut de Banca Transil­vania.  El a adăugat că este foarte uşor să imple­mentezi un proiect din fonduri europene, iar cererea este foarte mare. „Am făcut cinci proiecte, iar cel pentru reconversie a fost de departe cel mai uşor de imple­mentat.“

Compania Pombis are livezi moderne, în sistem intensiv, pe o suprafaţă de 120 de hectare în judeţul Bistriţa-Năsăud, dintre care 70 de hectare de meri, 40 de hectare de pruni şi 10 de hectare cireşi. În total, compania are o suprafaţă cultivată de aproximativ 300 de hectare. De asemenea, are şi o fabrică sucuri, Alma.

„Anul acesta arată foarte bine, parcă niciodată nu au arătat atât de bine, dar dacă vine acum un frig de 5-6∞C afectează cireşul. Cred că trebuie lucrat în cercetare, să dezvoltăm soiuri productive, rezistente la secetă“, a menţionat Onigaş.

De altfel, el spune că fermierii români au nevoie de un program naţional de protecţie anti-grindin, cât şi de companii care să asigure culturile împotriva îngheţului. Totodată, la nivel legislativ, el crede că ar trebui modificată legea zilielilor, deoarece compania care lu crează cu zilieri trebuie să plătească impozit pe salarii şi contribuţia la asigurări sociale. „Un zilier bun costă 150 de lei, dar eu plătesc vreo 250 de lei, cu banii pe care îi dau la stat.“

Cu toate acestea, Aurel Onigaş afirmă că se câştigă bani din pomicultură şi crede că în viitor lucrurile vor arăta mai bine. Pombis a avut în 2019 o cifră de afaceri de 5,5 milioane de lei, în scădere cu 12% faţă de anul anterior, un profit de 13.000 de lei şi peste 40 de angajaţi, arată datele de la Ministerul de Finanţe.

În 2019, suprafaţa de livezi pe rod din România era de 135.000 de hectare, iar specialiştii de profil susţin că până în 2034 România ar putea avea 60.000 de hectare de livezi moderne, ceea ce ar însemna o creştere cu peste 30% a producţiei de fructe, până la 2 milioane de tone.