Conferinţa Risc de Ţară Coface 2021. Criza a făcut loc oportunităţilor şi optimismului, dar şi riscurilor, care au devenit mai complexe: Vedem 5 arii de risc: COVID-19, creşterea datoriilor, insolvenţele, problemele de mediu şi costurile de producţie

Autor: Răzvan Botea 23.04.2021

Criza a fost depăşită şi pierderea economică din 2020 va fi recuperată anul acesta. Recesiunea cauzată de pandemie a venit cu oportunităţile ei, însă şi cu riscuri mai complexe, a fost concluzia rezultată din discuţiile speakerilor prezenţi la videocon­ferinţa Risc de Ţară Coface 2021, aflată la a XVI-a ediţie.

„Vorbim despre o criza diferită, dar care, aşa cum au subliniat mulţi dintre speakeri, lasă loc la oportunităţi, la opti­mism. Înainte de optimism şi de a bate reve­nirea în cuie trebuie să vedem vaccinarea care să ajungă la nivelul necesar“, a spus Eugen Anicescu, country manager Coface România.

Declan Daly, CEO al Coface Group, a spus, în cadrul evenimentului, că specialiştii Coface au identificat 5 riscuri pentru economia României în 2021. Printre acestea, evoluţia vaccinării, de care depinde evoluţia pandemiei şi relansarea econo­miilor, dar şi creşterea datoriilor suverane şi vulnerabilitatea companiilor.

„Vedem 5 arii de risc: COVID-19, creşterea datoriilor, insolvenţele, proble­mele de mediu şi costurile de producţie. Cred că este corect să spunem că anticipăm revenirea economică, însă rămân anumite incertitudini rămân ridicate“, a spus Declan Daly.

Eugen Anicescu a remarcat, la finalul evenimentului, că discuţiile despre riscuri au fost mai complexe la ediţia de anul acesta a Conferinţei Risc de Ţară 2021, faţă de ediţiile anterioare. „Riscurile au devenit mult mai complexe, situaţia este mult mai complexă şi să trecem peste această criză fără urmări ar însemna să trecem peste prima criză care nu lasă urme.“

Coface a organizat miercuri cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei Risc de Ţară 2021. Evenimentul a adunat la masa de discuţii experţii Coface, specialişti din domeniul bancar şi financiar, economişti, reprezentanţi ai mediului de afaceri sau investitori. Discuţiile au abordat atât riscurile pentru mediul economic în 2021, cât şi perspectivele economice şi scenariile post-COVID.

Prezent la eveniment, Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, a spus că rederesarea economică a început, precum şi reechilibrarea bugetului de stat. El a subliniat că susţinerea economiei rămâne în 2021 o prioritate pentru a depăşi criza.

„Redresarea a început, dar pandemia persistă, iar guvernarea trebuie să fie axată pe urgenţe. Până una-alta, marea urgenţă este pandemia şi susţinerea economiei în continuare. Trebuie continuată cu consecvenţă corecţia macroeconomică“, a spus Daniel Dăianu.

Dumitru Nancu, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a prezentat activitatea Fondului în 2020 şi programele din 2021. Prin FNGCIMM s-au acordat creditele din IMM Invest, cel mai important program guvernamental pentru susţinere a IMM-urilor în criză.

„La IMM Agro am plecat de la deficitul balanţei comerciale în agricultură al României. Am gândit acest program ca statul să vină cu un plafon de 1 mld. de lei. Programul Noua Casă – cu toate că anul acesta am alocat un plafon mai mic faţă de anii precedenţi, primim aproximativ 200 de cereri pe zi“, a spus Dumitru Nancu.

Mai multe detalii pe zfcorporate.ro

Pe lângă programele guvernamentale, bani în piaţă sunt pentru finanţarea companiilor, a mai spus Eugen Anicescu: „Categoric există bani, există investitori flămânzi să vină participe, însă canalele nu sunt atât de uşor de utilizat şi cred că noi că economie tradiţionalistă avem o distanţă lungă de parcurs.“

O altă oportunitate pentru mediul de business discutată la eveniment a fost scurtarea lanţurilor de aprovizionare, a căror vulnerabilitate a fost dovedită în criza din 2020: „Au fost mute discuţii despre dependenţele de pe lanţul de aprovizionare. Cred că această criză va încuraja companiile să se uite din nou la riscurile de pe lanţul de aprovizionare, să îşi reducă expunerea pe o singură ţară. Cred că România poate beneficia. Avem un cost al forţei de muncă bun, avem forţa de muncă pregătită şi avem există această proximitate faţă de Vestul Europei.“

 

Eugen Anicescu, country manager, Coface România

► Din perspectiva Coface evoluţia insolvenţelor este un paradox. Am avut în 2020 scăderea insolvenţelor cu 10% în condiţiile în care în 2019 eram oricum la minim istoric. În spatele cifrelor, realitatea este că noi credem că au fost afectate companiile.

► Revenirea economică este mai rapidă decât aşteptările, însă, încă se pot întâmpla destul de multe. Este important - companiile nu au primit cadouri, ci au primit datorie suplimentară şi trebuie să vedem cum gestionăm această vulnerabilitate în creştere. Sperăm că şi în 2021 companiile vor accesa programele şi să rămână în joc.

 

 

Declan Daly, CEO, Coface Group

► Vedem 5 arii de risc: COVID-19, creşterea datoriilor, insolvenţele, problemele de mediu şi costurile de producţie. Cred că este corect să spunem că anticipăm revenirea economică, însă  anumite incertitudini rămân ridicate.

► Sigur că există riscuri, dar eu personal cred în vorbele lui Winston Churchill:  Niciodată să nu iroseşti o criză bună. Din perspectiva mea, când lucrurile încep să nu mai meargă bine, acela este momentul în care să acceptăm realitatea, pentru că soluţiile de obicei se află în afara normelor noastre obişnuite.

 

 

Grzegorz Sielewicz, economist-şef Coface, Europa Centrală şi de Est

► Cred că aţi auzit de multe ori că, în sfârşit, după un an slab de recesiune în toată lumea, în 2021 criza a luat sfârşit.

► Scăderea economică globală a fost anul trecut de 3,6%, mai mare decât în 2009, dar, în acelaşi timp, primele estimări erau, la început, că recesiunea va fi mai puternică. Aşa cum spuneam, a luat sfârşit şi ne putem aştepta la o revenire puternică în 2021, o creştere a economiei mondiale cu 5,1%.

 

 

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal şi membru al Academiei Române

► Redresarea a început, dar pandemia persistă, iar guvernarea trebuie să fie axată pe urgenţe. Până una-alta, marea urgenţă este pandemia şi susţinerea economiei în continuare. Trebuie continuată cu consecvenţă corecţia macroeconomică.

► Corecţia bugetară a debutat. Deficitul bugetar cash, în 2021, îl văd sub 7% şi am discutat acest lucru şi la Consiliul Fiscal.

► Controlul pandemiei depinde de rata de vaccinare. Nu înseamnă discriminare, ci să salvăm businessuri, economia şi vieţi omeneşti.

 

 

Dumitru Nancu, preşedintele FNGCIMM

► În 6 luni, aproximativ 2% din PIB a fost infuzia de capital pe care cele 22 de insituţii financiar-bancare, garantate de către Fondul Naţional de Garantare a infuzat-o în IMM-urile din România.

► La IMM Invest am plecat de la deficitul balanţei comerciale în agricultură al României. Am gândit acest program ca statul să vină cu un plafon de 1 mld. de lei.

► Programul Noua Casă. Cu toate că anul acesta am alocat un plafon mai mic faţă de anii precedenţi, primim aproximativ 200 de cereri pe zi.