UiPath versus alte companii: marje, multipli, capitalizare. În istoria Wall Streetului, doar două companii de software au depăşit finanţarea de 1,34 miliarde de dolari a „perlei“ IT-ului din România

Autor: Liviu Popescu 23.04.2021

♦ Price/Sales de 59x pentr UiPath, dar fără multiplu PER din cauza pierderilor în 2020 ♦ Blue Prism Group este cel mai apropiat competitor al UiPath, cu un P/S de 8,2x.

Cu o apreciere de 23% a preţului acţiunilor în prima şedinţă de tranzacţionare, cu o tendinţă pozitivă şi ieri, cu rezultate financiare pe care unii analişti le descriu ca fiind „impresionante“, precum venituri de 607 milioane de dolari în 2020, aproape dublu faţă de anul precedent, şi o marjă a profitului operaţional de 89%, intrarea la tranzacţionare pe Wall Street a unei companii pornite în România a fost un succes.

Doar două companii din sectorul de software din SUA au depăşit finanţarea de 1,3 miliarde de dolari atrasă de UiPath în urma ofertei publice de listare: SnowFlake, în septembrie 2020 cu 3,9 miliarde de dolari şi Qualtrics în ianuarie 2021 cu 1,78 miliarde de dolari. Astfel, intervalul de timp scurt, de doar 7 luni de la SnowFlake până la UiPath, scoate în evidenţă apetitul ridicat al investitorilor pentru companiile din tehnologie.