Ce arată datele din agricultura românească: România importă cartofi de 50 mil. euro şi exportă de doar 3,5 mil. euro. Importurile acoperă jumătate din consum. România se află pe locul patru la suprafaţa cultivată după Franţa, Germania şi Polonia şi pe locul şase la producţia realizată, dar consumul local este acoperit în proporţie de 50% de importuri

Autor: Florentina Niţu 26.04.2021

România ar trebui să deţină locul doi la nivel european în ceea ce priveşte suprafaţa arabilă pentru cultivarea de cartofi, însă randa­mentul scăzut şi lipsa unor depozite individuale ale fermierilor români nu le pot oferi această poziţie în clasamentul continental, arată Laszlo Becsek, vice­pre­şedinte al Clubului Fer­mierilor Români.

„Din păcate, produ­cătorii români de cartofi sunt nevoiţi să-şi vândă producţia imediat după recoltare la preţuri reduse, fapt datorat lipsei spaţiilor de depozitare în condiţii optime pe tot parcursul anului. În acest fel, în fiecare an, în ţara noastră au loc importuri masive de cartofi“.

În 2020, România a avut o producţie de 2,68 de milioane de tone de cartofi, în creştere cu 2,1% faţă de anul precedent, de pe o suprafaţă de 166.000 de hectare, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Astfel, la cartofi, România s-a situat pe locul patru la suprafaţa cultivată după Franţa, Germania şi Polonia şi pe locul şase la producţia realizată după Germania, Franţa, Olanda, Polonia şi Belgia.