Eurohold, compania-mamă a asigurătorului local Euroins România, autorizează J.P.Morgan să devină coordonatorul principal în procesul de finanţare şi preluare a activelor grupului CEZ din Bulgaria

Autor: Cristina Bellu 26.04.2021

Grupul bulgar Eurohold, prezent pe piaţa din România prin intermediul companiei de asigurări Euroins România, a autorizat J.P.Morgan să devină lider şi coordonator exclusiv al procesului de finanţare a plăţii privind acordul de preluare a activelor pe care cehii de la CEZ le deţin în Bulgaria.

“Acesta este un pas suplimentar pentru finalizarea achiziţiei filialelor şi activelor grupului CEZ din Bulgaria  până la sfârşitul primei jumătăţi a anului”, spune Vasil Stefanov, Director de Achiziţii al Eurohold.

La începutul acestui an, Eurohold a primit ultimele aprobări pentru preluarea a şapte filiale ale grupului CEZ din Bulgaria, inclusiv 67% din cea mai mare companie electrică - CEZ Distribution Bulgaria şi cel mai mare furnizor de energie electrică - CEZ Electro Bulgaria, respectiv 100% din acţiunile celui mai mare comerciant autorizat de energie electrică din Bulgaria- CEZ Trade Bulgaria.

CEZ este cel mai mare furnizor şi distribuitor de energie electrică din Bulgaria, deservind aproape 3 milioane de clienţi. În 2019, CEZ Bulgaria a înregistrat venituri şi active totale de 700 milioane EUR (1,4 miliarde BGN). Compania are peste 3000 de angajaţi în Bulgaria.

În martie, Eurohold a anunţat un plan pentru creşterea capitalului propriu prin emiterea unor noi acţiuni pe Bursa de Valori Bulgară (BSE). Astfel, grupul intenţionează să majoreze capitalul propriu cu aproximativ 100 de milioane de euro. Eurohold va oferi spre subscripţie mai mult de 79 de milioane de acţiuni noi cu valoare nominală de 1 leva (aproximativ 2,5 lei) şi 2,5 leva (aproximativ 6,2 lei).