Start-up-ul de telemedicină Telios pune pe piaţa modelul american de reţete digitale trimise de medic direct la farmacia aleasă de pacient

Autor: Cristina Bellu 26.04.2021

Start-up-ul de telemedicină Telios, fondat de americanul Philip Choban pe plan local, lansează în piaţă modelul de reţete digitale trimise de medic direct la farmacia indicată de pacient.

Soluţia integrează un serviciu de semnături digitale extinse cu certificate calificate în cloud, furnizat de Alfa Trust, partener Telios. În acest fel se elimină necesitatea utilizării metodei tradiţionale prin stick USB, soluţia putând fi utilizată inclusiv de pe smartphone.

„Ne aşteptăm ca, odată ce soluţia de reţete digitale va fi disponibilă pentru toţi medicii, la nivel naţional, circa 20% din totalul de reţete emise în primul an în cabinetele medicale din România să fie în acest sistem”, spune Philip Choban, CEO, Telios Care.

Soluţia este implementată exclusiv prin platforma Telios Care, în urma unei investiţii de peste 100.000 de euro.

Prin intermediul platformei, medicii pot oferi reţete la distanţă, fără a scrie de mână şi a scana sau fotografia rezultatul, întrucât reţetele digitale au valoare legală de original – spre deosebire de cele scanate, care sunt copii, şi sunt acceptate ca o excepţie extraordinară în perioada pandemiei. 

Mai mult, emiterea reţetelor digitale este mai rapidă, informaţiile de identificare ale fiecărui pacient fiind automat preluate în câmpurile aferente, în timp ce medicul completează informaţiile medicale, precum diagnostic, medicaţie şi mod de administrare.

În prezent, 3 din cele mai mari 5 reţele de farmacii din România sunt incluse în acest sistem şi acceptă reţete digitale.

Reţetele digitale pot fi generate, în prezent, de medicii care oferă consultaţii în sistem de telemedicină – telefonic, prin video-call şi chat online. Telios Care estimează că 8 din 10 reţete emise, anul acesta, în România, prin telemedicină vor fi digitale.

Până la finalul anului, compania intenţionează să deschidă sistemul şi pentru alţi medici interesaţi, din sistemele de sănătate public şi privat.

Start-up-ul Telios se adresează companiilor private şi asigurătorilor care prin intermediul platformei pot oferi angajaţilor şi pacienţilor asiguraţi, precum şi familiilor lor, acces 24/7 la servicii de telemedicină furnizate de o echipă dedicată de medici şi asistente. Astfel, în loc să aştepte zile întregi pentru o vizită la medicul tradiţional, pacienţii pot apela la medic prin telefon sau online, primind o consultaţie de la cel mai potrivit specialist, în doar câteva minute, fără a fi expuşi contactului cu alţi pacienţi.

Telios s-a lansat pe piaţă în august 2018, după doi ani de dezvoltare a platformei.