ING Bank are 1,1 mld. lei pentru antreprenorii care vor să se finanţeze anul acesta prin IMM Invest. În 2020, ING a primit 7.500 de cereri şi a aprobat împrumuturi de peste un miliard de lei

Autor: Cristina Bellu 26.04.2021

ING Bank România anunţă că are alocat până acum un plafon de 1,1 miliarde de lei pentru antreprenorii care vor să se finanţeze prin programul IMM Invest, indiferent dacă firmele sunt clienţi ING sau nu la momentul depunerii cererii.

”IMM Invest este un exemplu de bună practică atunci când vorbim de parteneriatul privat-public şi nevoia de a lucra împreună într-un context economic incert. Credem că prin rezultatele obţinute, şi anume că majoritatea companiilor sprijinite sunt micro sau mici, scopul programului a fost atins. Deoarece am finanţat companiile care au avut cu adevărat nevoie de sprijin, cu putere de negociere comercială redusă şi  cu acces limitat la resurse financiare. Salutăm decizia Guvernului de a relua programul şi suntem pregătiţi să oferim sprijin în continuare mediului de afaceri din România”, spune Mihaela Oţel, Head of Financing products, Business Banking, ING Bank România.

În 2020, ING a primit 7.500 de cereri şi a aprobat împrumuturi de peste un miliard de lei, după ce banca a obţinut triplarea plafonului de garantare în luna august, pe fondul volumului ridicat de credite aprobate.

Dintre companiile finanţate anul trecut, aproape jumătate sunt microîntreprinderi (până în nouă salariaţi), urmate de întreprinderi mici (până în 50 de salariaţi) şi întreprinderile mijlocii (până în 250 de salariaţi). 54% din fonduri au fost alocate întreprinderilor mici, urmate de microîntreprinderi (29%) şi întreprinderi mijlocii (17%).

În ceea ce priveşte valoarea medie a finanţărilor acordate pe categoria de companie, microîntreprinderile au solicitat, în medie, aproximativ 370.000 de lei, în timp ce întreprinderile mici au solicitat aproximativ 750.000 de lei, iar întreprinderile mijlocii 1.800.000 de lei. Totodată, pe parcursul ultimelor trei luni din 2020, timpul de aprobare la FNGCIMM s-a îmbunătăţit considerabil, ajungând la un timp mediu de sub 10 zile calendaristice.

Conform datelor companiilor finanţate de către ING Bank România în cadrul IMM Invest în 2020, judeţele cu cea mai mare absorbţie de fonduri sunt Bucureşti, Argeş şi Sibiu. Acestea împreună echivalează cu aproximativ 30% din valoarea totală a creditelor acordate. În ceea ce priveşte domeniile în care activează antreprenorii finanţaţi, comerţul, industria prelucrătoare şi construcţiile s-au plasat pe primele trei locuri.

Paşii necesari pentru obţinerea unui credit prin IMM Invest şi condiţiile de acceptare rămân aceleaşi ca şi anul trecut. În schimb, se modifică perioada de timp pentru verificările necesare şi intră noi categorii de companii şi industrii. Astfel, programul se adresează acum şi întreprinderilor mici, cu capitalizare de piaţă medie: 250-500 angajaţi şi cifră de afaceri mai mică de 100 de milioane de euro sau un bilanţ anual care nu depăşeşte 86 de milioane de euro.  

Valoarea cumulată a creditelor acordate unei astfel de întreprinderi nu poate depăşi 10 milioane de lei, din care pentru capital de lucru se acordă maximum cinci milioane de lei şi pentru investiţii maximum 10 milioane de lei. De asemenea, au fost adăugate noi industrii pe lista celor eligibile pentru finanţare în program, de exemplu producţia de băuturi alcoolice.

Pentru anul 2021, plafonul total al garanţiilor ce pot fi acordate în cadrul programului IMM Invest este în valoare de 15 miliarde lei.

De la începutul anului, ING Bank România a înregistrat deja aproape 500 cereri pentru finanţare prin IMM Invest.