Ce teste pentru detectarea anticorpilor pot face angajaţii care s-au vaccinat?

Ziarul Financiar 27.04.2021

Procesul de vaccinare este în curs de simplificare, iar în curând, angajaţii se vor putea vaccina chiar la sediu companiei la care lucrează. Astfel, numărul persoanelor vaccinate va creşte, acesta fiind un pas esenţial în lupta cu pandemia.

Odată cu vaccinarea, apare şi curiozitatea dacă organismul a dezvoltat anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2. Specialiştii MedLife în medicină de laborator explică când şi ce tip de test pot face angajaţii pentru determinarea nivelului de anticorpi post-vaccinare.

Vaccinurile induc producerea de anticorpi anti-proteină Spike

Actualele vaccinuri utilizate în ţara noastră induc în organismul primitor sinteza de anticorpi de neutralizare, respectiv anticorpi anti-Spike. Aceştia împiedică aderarea şi pătrunderea virusului în celula gazdă, respectiv multiplicarea acestuia. Deşi nu sunt identice ca structură de determinant antigenic, toate vaccinurile disponibile vor sensibiliza celulele imune şi vor genera anticorpi anti-S.

Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicină de laborator în cadrul MedLife: “Variantele actuale ale vaccinurilor mARN (Pfizer - BioNTech şi Moderna) sunt porţiuni din mARN, care deţin informaţii privind diverse structuri ale proteinei-Spike învelite în nanoparticule de lipid. Vaccinul Oxford - AstraZeneca conţine o variantă modificată de adenovirus la care a fost adăugată gena proteinei Spike a SARS-CoV-2. Ca urmare, aceste vaccinuri se aşteaptă să inducă în organismul vaccinat sinteza de anticorpi anti-proteină Spike, dar şi sensibilizarea celulelor sistemului imun responsabile de sinteza acestor anticorpi.

Teste anti-Spike pentru determinarea titrului de anticorpi după vaccinare

Aşadar, indiferent de vaccinul administrat şi indiferent de antecedentele COVID-19 (dacă a existat sau nu infectare anterioară cu SARS-COV-2), sunt recomandate testele pentru determinarea anticorpilor anti-Spike. În laboratoarele MedLife pot fi efectuate:

Există o varietate de kituri comerciale care pun în evidenţă anticorpii de legare anti-S, ele diferind, uneori major, în structura determinanţilor antigeni ce sunt conţinuţi de reactiv, deci şi în tipul de anticorpi detectaţi (anti-S1/S2, anti-RBD, anti-S trimeric, anti-S1, anti-S, etc.). Acest lucru poate duce la diferenţe de specificitate între kituri, respectiv la diferenţe între rezultatele obţinute”, explică medicul.

La cât timp după vaccinare se poate face testul pentru anticorpi?

În general, organismului îi ia între 1 şi 3 săptămâni pentru a genera anticorpi în urma infecţiei. În cazul vaccinului, medicii atrag atenţia asupra probabilităţii ca titrul de anticorpi neutralizanţi să devină semnificativ abia după administrarea ambelor doze de vaccin, mai ales în cazul persoanelor care nu au certitudinea că au trecut anterior prin infecţie.

Persoanele care doresc să compare evoluţia titrului de anticorpi post-vaccinare pot efectua testul IgG anti-S la un interval de 15 – 21 de zile de la administrarea primei doze de vaccin şi după minim 7 zile de la administrarea rapelului.

Testele pentru anticorpi SARS-CoV-2 presupun recoltarea unei probe de sânge şi se efectuează la cerere în centrele MedLife, fără bilet de trimiere sau programare în prealabil. Un rezultat pozitiv la testul pentru anticorpi nu impune izolarea sau carantina, însă menţinerea măsurilor de distanţare socială, igienă a mâinilor şi purtarea măştii de protecţie atât la locul de muncă, cât şi în alte spaţii publice rămân necesare.

Află mai multe informaţii despre testele si pachetele de anticorpi SARS-COV-2: https://medlife.ro/teste-anticorpi/

---

Articolul face parte din campania MedLife Facem România bine.

De 26 de ani suntem alături de tine şi nu ne oprim. Pentru că azi, mai mult decât oricând medicina înseamnă să te lupţi prin ştiinţă şi cunoaştere.

Pentru a veni în întâmpinarea pacienţilor noştri cu o gamă extinsă de servicii şi analize adaptate nevoilor actuale, ne-am aliniat standardelor internaţionale şi am deschis laboratoare proprii Real Time PCR pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. Am investit în infrastructura necesară pentru a evalua dacă pacientul a trecut prin boală şi pentru a testa răspunsul imun post-infecţie sau post-vaccinare.

Ne adaptăm continuu la prezent şi ne pregătim pentru viitor. Facem România bine.