Efectele listării UiPath: Intrarea companiei lui Daniel Dines pe piaţa din SUA a contribuit semnificativ la rezultatele raportate de Alphabet, compania care deţine gigantul Google

Autor: Dorin Oancea 28.04.2021

Profitul Alphabet, companie care deţine Google, a înregistrat o creştere de 4,75 miliarde de dolari din investiţii pe măsură ce evaluările la început sunt în creştere. Startup-ul cu origini româneşti UiPath, recent listat la bursa americană, are o contribuţie majoră, conform CNBC.

Alphabet tocmai a raportat cel mai profitabil trimestru al său din toate timpurile, în parte din cauza unei pieţe bursiere în plină expansiune, a ofertelor publice iniţiale li a valorilor în creştere pentru startup-urile de tehnologie.

În raportul său privind câştigurile din primul trimestru compania-mamă a Google a dezvăluit un câştig net din investiţiile de capital de 4,75 miliarde de dolari, reprezentând 22% din veniturile înainte de impozitare ale Alphabet. Profitull net a crescut cu peste 160%, la 17,9 miliarde de dolari, depăşind recordul anterior de 15,2 miliarde de dolari în al patrulea trimestru.

În plus faţă de poziţia sa dominantă în căutarea pe internet şi o afacerea în creştere din cloud, Alphabet a devenit o forţă în investiţii în companii în ultimii ani, folosindu-şi bilanţul său puternic pentru a miza pe companii de toate dimensiunile de pe internet şi din software, precum şi în alte industrii în care tehnologia joacă un rol în creştere. Compania investeşte în start-up-uri prin GV (fost Google Ventures), şi în companiile din etapele ulterioare şi pre-IPO prin CapitalG (fost Google Capital).

În ansamblu, valoarea anumitor titluri de capital a crescut cu 4,84 miliarde de dolari pe parcursul trimestrului, compensată de o pierdere de 86 de milioane de dolari la alte titluri, generând un câştig net de 4,75 miliarde de dolari. Alphabet nu a specificat în raportul său care tranzacţii au generat câştigurile, spunând doar că valoarea include „câştiguri şi pierderi, nerealizate şi realizate, din investiţiile de capital pe care le deţinem”.

Cel mai mare contributor unic a fost probabil UiPath, dezvoltatorul de software de automatizare care a devenit public la începutul acestei luni şi este acum evaluat la aproximativ 40 de miliarde de dolari, spune CNBC.

CapitalG deţine 30,5 milioane de acţiuni la UiPath, în valoare de 2,3 miliarde de dolari la închiderea de marţi.

IPO-ul UiPath nu a avut loc până în al doilea trimestru, dar compania a ridicat o rundă de finanţare pre-IPO la o evaluare de 35 de miliarde de dolari în februarie, de la puţin peste 10 miliarde de dolari la mijlocul anului 2020. La acea vreme, pachetul Alphabet valora aproximativ 1,9 miliarde de dolari, pe baza preţului acţiunilor pe care UiPath l-a dezvăluit în prospectul său.

Alphabet nu trebuie să aştepte o IPO sau o achiziţie pentru a marca o investiţie în contul de profit şi pierdere. Compania a declarat în documentaţia sa financiară anuală pentru 2020 că pentru deţinerile care nu sunt tranzacţionabile, se bazează pe „diverse metodologii de evaluare” pentru a face „ajustări ascendente şi descendente ale valorii contabile a titlurilor noastre de capital, ca urmare a modificărilor de preţ observabile”.

În mod similar, compania de plăţi Stripe a ridicat o rundă de finanţare în martie la o evaluare de 95 miliarde dolari. Aceasta este de zece ori mai mare decât investiţia CapitalG din 2016, când a condus o investiţie de 150 de milioane de dolari în Stripe.