Cine sunt cei şapte care intră în boardul Electrica: printre ei, fostul CEO al Erste AM, un fost director al Hidroelectrica şi un director al FNGCIMM, dar şi foşti administratori ai Electrica. Acţionarii aproba şi dividendele cu un randament de 5,4%

Autor: Cristina Bellu 28.04.2021

Acţionarii Electrica, cel mai mare jucător local din domeniul distribuţiei şi furnizării de energie electrică, au decis în cadrul AGOA din 28 aprilie 2021 ca Iulian Cristian Bosoancă, Gicu Iorga, Ion Cosmin Petrescu, Adrian Florin Lotrean, Radu Mircea Florescu, George Cristodorescu şi Dragoş Valentin Neacşu vor forma Consiliul de Administraţie al companiei în următorii patru ani.

Valentin Radu, Dragoş Andrei şi Bogdan George Iliescu nu au mai fost confirmaţi în boardul Electrica ca urmare a aplicării metodei votului cumulativ, iar Ramona Ungur a demisionat din funcţia de administrator al companiei şi a renunţat să mai candideze pentru un loc în Consiliul de Administraţie, transmit reprezentanţii Electrica.

Cine sunt numele noi din boardul Electrica:

George Cristodorescu, fost preşedinte al Hidroelectrica şi fost director al E.ON România, a fost propunerea Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), acţionar cu 5% al Electrica.

El ocupă din 2017 încoace poziţia de head of cluster pentru energie şi climat la Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit, GIZ GmbH.

“Calificări-cheie: Dezvoltarea Sectorului Energetic şi Climatic, Distribuţie şi Furnizare Energie Electrica şi Gaze, Regenerabile, Eficienţă Energetică, Green Finance, Instrumente de finanţare pentru proiecte energetice, Dezvoltare economică sustenabila, Dezvoltare organizaţională, Training pentru calificare şi formare profesională, Infrastructură Municipală şi Termoficare, Managementul Proiectelor şi Programelor”.

Cosmin Petrescu, 43 de ani, director al Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Potrivit CV-ului, Petrescu ocupă funcţia de director executiv raportări, ajutor stat şi IT, preşedinte al grupului de lucru pentru programul IMM Invest România.

Lista noilor intraţi în boardul Electrica este completată de Dragoş Neacşu, fost director executiv al Erste Asset Management şi actual membru în boardul BVB şi de Adrian Florin Lotrean, fost membru în consiliul de administraţie al Electroplast SA, practician în insolvenţă şi fost avocat asociat în CITR.

Potrivit unui document Electrica, cu privire la politica de remunerare pentru administratori, consiliul de administraţie are o remuneraţiă lunară fixă şi indeminzaţie pentru participarea în cadrul şedinţelor. “Remuneraţia lunară fixă este diferenţiată între Preşedinte şi membrii CA, respectiv 4985 EUR brut, pentru Preşedintele CA, şi 3630 EUR brut, pentru membrii CA; Indemnizaţia de participare la şedinţele CA şi ale comitetelor consultative, diferenţiată pentru membrii CA/comitetelor şi pentru preşedinţii comitetelor, respectiv 1200 EUR brut, pentru membrii CA/comitetelor, si 1445 EUR brut, pentru preşedinţii comitetelor. Numărul anual de şedinţe pentru care urmează a fi acordată indemnizaţia este limitat la 12, în cazul CA, şi la 6 şedinţe, pentru fiecare comitet în parte”.

Tot în AGOA din 28 aprilie 2021, compania a primit aprobarea acţionarilor pentru distribuirea a 247,8 mil. lei sub formă de dividende din profitul net pe 2020.
Astfel, Electrica îşi va remunera investitorii cu un dividend brut de 0,73 lei pe acţiune, echivalentul unui randament de 5,4%.

"La propunerea Consiliului de Administraţie al Electrica SA, Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor a aprobat, tot în data de 28 aprilie 2021, repartizarea profitului net al exerciţiului financiar 2020, valoarea totală a dividendelor brute, 247.873.693 lei, precum şi valoarea dividendului brut pe acţiune, 0,73 lei. Data aprobată pentru plata dividendelor este 25 iunie 2021", specifică anunţul Electrica.

Compania estimează pentru 2021 un profit net conso­lidat de 201,6 mil. lei, în scădere cu 48% sau 186 mil. lei faţă de rezultatul net realizat în 2020, şi venituri totale la nivel consolidat de 7,05 mld. lei, reprezentând o creştere de 5,7% sau cu 382 mil. lei compa­rativ cu veniturile realizate în 2020, potrivit datelor agregate de ZF din Bugetul de Venituri şi Cheltuieli aferent anului în curs publicat recent la bursă.

Electrica este deţinută în proporţie de 48,8% de statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, şi are o valoare bursieră de 4,7 mld. lei.

De la începutul anului, acţiunile EL înregistrează o creştere de 8,53%, pe fondul unor tranzacţii de 82,6 mil. lei, arată datele BVB.