Comisarul european Thierry Breton: În faţa unei penurii mondiale de semiconductori care destabilizează industrii după industrii, Europa este pe cale să creeze o alianţă între „companii şi cercetători“

Autor: Catalina Apostoiu 29.04.2021

„Obiectivul vizează mai întâi o dublare a capacităţii noastre de producţie şi a cotei noastre de piaţă până în 2030“, a explicat comisarul european pe politică industrială şi piaţă internă.

„În cadrul noii strategiei indus­triale a UE, care va fi prezentată pe 5 mai, vom lansa o alianţă europeană care va reuni toţi jucătorii din lanţul de producţie de semiconductori. Suntem pe punctul de a finaliza negocierile cu NXP, Infineon, STMicroelectronics, Bosch, Siemens, ASML şi cu cercetătorii de la CEA-Leti din Franţa, institutul Fraunhofer din Germania sau IMEC din Belgia şi Olanda“, a precizat oficialul euro­pean, indicând că discuţiile sunt deschise şi pentru „jucătorii din telecomunicaţii, cât şi pentru constructorii auto“. Scopul este de a crea un nou proiect important de interes euro­pean comun cu o valoare de „aproximativ 20 miliarde de euro“, care ar urma să permită Europei să producă „semiconductori de sub 5 na­no­metri şi chiar de sub 2 nano­metri“ de acum în 10 sau 15 ani. „Obiectivul producerii de semic­onductori de sub 2 nanometri este unul ambiţios, însă reprezintă con­diţia susţinerii suveranităţii noastre digitale“, a subliniat Breton.

„Este direcţia urmată de toţi concurenţii, ca Intel, TSMC, sau companiile chineze. Piaţa va fi una uriaşă, fie că vorbim de maşini electrice şi autonome, de tehnologii 5G sau 6G sau inteligenţă artificială“, a adăugat acesta.

Actuala penurie de semi­conductori apasă puternic asupra constructorilor auto, obligându-i pe aceştia să-şi suspende temporar activităţile la nivel mondial.

Criza se adânceşte, cuprinzând şi producătorii de telefoane inteligente, televizoare şi aparate electrocasnice, avertizau recent furnizorii din Asia.