Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Bursa trece peste şocul COVID din primăvara lui 2020 şi din punct de vedere al capitalizării: 183 mld. lei, maximul din februarie 2020 încoace. Marcel Murgoci, Estinvest: Începem să devenim piaţă matură

Autor: Liviu Popescu 29.04.2021

Bursa locală a recuperat integral prăbuşirile de anul trecut şi prin prisma capitalizării, nu doar prin prisma indicelui BET – care a atins recent un maxim istoric.

Dacă prin prisma evoluţiei indicelui BET, Bursa de la Bucureşti a recuperat integral în decembrie 2020 prăbuşirile din martie 2020 provocate de criza noului coronavirus, pe 27 aprilie 2021 a venit rândul capitali­zării să treacă peste şocul din primăvara anului trecut.

Astfel, valoarea de piaţă a compa­niilor listate precum Petrom, Banca Transilvania, Romgaz, a ajuns la circa 183 de miliarde de lei, cea mai ridicată valoare din 20 febuarie 2020 încoace, adică cu doar câteva zile înainte de aducerea în discuţie şi ulterior impunerea, stării de urgenţă pe teritoriul României. „Am recuperat şi partea de capitalizare. Meritul se datorează OMV Petrom pentru că aceasta este compania cu cea mai mare capitalizare, dar susţinută bineînţeles şi de ceilalţi emitenţi importanţi. Acest aspect este de bun augur şi dovedeşte că începem să devenim o piaţă matură şi investitorii se îndreaptă din ce în ce mai mult spre bursă“, spune Marcel Murgoci, director de tran­zacţionare al Estinvest şi unul dintre cei mai vechi brokeri din piaţa de capital din România.