Liberty Galaţi/Sidex: Unul dintre cele mai mari depozite de deşeuri industriale din Europa, halda de zgură a combinatului, ar putea găzdui un parc solar de peste 100 MW, ţinând cont de suprafaţa care va fi eliberată, echivalentul a 155 de trenuri de fotbal

Autor: Roxana Petrescu 29.04.2021

Planul pe termen lung al Liberty Galaţi, al doilea cel mai mare consumator de energie din România, vizează utilarea platformei industriale cu mai multe forme de producere a energiei.

„Ne pregătim să închidem halda de zgură folosind tehnologia durabilă, precum şi reutilizarea amplasamentului prin instalarea de tehnologii ecologice de producere a curentului electric, fie că este vorba de energie solară sau eoliană“, spune Aida Nechifor, director general  al Liberty Galaţi.

Potrivit informaţiilor din presa locală (Viaţa Liberă Galaţi), halda de zgură acoperă o suprafaţă de 110 hectare, echivalentul a 155 de terenuri de fotbal, aici fiind depozitate din 1968, de la deschiderea combinatului, peste 50 de milioane de tone de deşeuri, resturi tehnologice sau fier vechi. În prezent, ecolo­gizarea imensului teren este în atenţia autorităţilor de mediu. Ţinând cont de supra­faţa haldei, dar şi de terenul necesar pentru a monta 1 MW într-un proiect solar ar rezulta că pe respectivul teren ar putea fi construit un proiect solar de cel puţin 100 MW, investiţia pentru această capacitate putând fi estimată la 80 de milioane de euro.