Finanţe personale. Pe Bursă, criza s-a terminat: capitalizarea pieţei a revenit la valoarea din februarie 2020. Companiile listate la Bursa de la Bucureşti au ajuns la o capitalizare de circa 183 miliarde de lei, plus 28 mld. lei de la începutul anului 2021

Autor: Liviu Popescu 29.04.2021

Dacă prin prisma evolu­ţi­ei in­di­celui BET, Bursa de la Bu­cu­reşti a recu­pe­rat inte­gral în decem­brie 2020 pră­bu­­şi­ri­le din martie 2020 pro­voca­te de criza noului corona­virus, pe 27 aprilie 2021 a venit rândul capi­ta­lizării să treacă pes­te şocul din primăvara anului trecut.

Astfel, valoarea de piaţă a com­pa­niilor lis­tate, precum Petrom, Ban­ca Transil­va­nia, Rom­gaz, a ajuns la circa 183 mld. lei, cea mai ridi­cată va­loare din 20 febuarie 2020 în­coa­ce, adică cu doar câteva zile îna­inte de aducerea în discuţie, şi ulte­rior impu­ne­rea, stării de urgenţă pe teritoriul României.

„Am recuperat şi partea de ca­pi­ta­li­zare. Me­ritul se datorează OMV Petrom pentru că aceasta este com­pa­nia cu cea mai mare ca­pita­li­zare, dar sus­ţinută bine­în­ţeles şi de cei­lalţi emitenţi impor­tanţi. Acest aspect este de bun au­gur şi dove­deş­te că înce­pem să deve­nim o pia­ţă ma­tură şi in­vesti­to­rii se îndreaptă din ce în ce mai mult spre Bursă“, spune Marcel Murgoci, direct­or de tranzac­ţio­nare al Estin­vest şi unul dintre cei mai vechi brokeri din pia­ţa de capital din România.

Interviul integral cu Marcel Murgoci poate fi urmărit în emi­siu­nea ZF Deschi­de­rea de Astăzi, ediţia 28 apri­lie 2021. Emi­siu­nea este disponibilă pe ZF.ro, pa­gina de Facebook şi canalul de YouTube ale ZF.

Pe 23 martie 2020 Bursa de la Bucureşti era în plină furtună provocată de criza COVID-19, şedinţa de atunci fiind încheiată la 7.039 de puncte pentru indicele BET, adică o prăbuşire de 30% faţă de începutul anului.

Capitalizarea companiilor listate era atunci de 115,6 miliarde de lei, arată datele BVB. Cu alte cuvinte, de atunci încoace in­dicele principal BET a urcat cu 61%, iar ca­pi­talizarea companiilor cu circa 67 mld. lei.

Marcel Murgoci, Estinvest: Acest aspect este de bun augur şi dovedeşte că începem să devenim o piaţă matură şi investitorii se îndreaptă din ce în ce mai mult spre Bursă. DESEN: Romeo Răileanu