BestJobs: Unul din doi angajaţi nu se aşteaptă să primească primă de Paşte anul acesta. Pentru 76% dintre angajaţi, cea mai mare cheltuială de sărbători va fi pentru masa de Paşte, iar pentru 15% cadourile

Autor: Roxana Rosu 29.04.2021

 

Mai mult de jumătate dintre angajaţi (55%) nu se aşteaptă la vreo primă cu ocazia sărbătorilor pascale din acest an, în timp ce un sfert dintre ei (26%) sunt mai optimişti şi sunt siguri că vor primi, arată un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

Alţi 18% nu ştiu dacă angajatorul îi va recompensa cu vreun bonus de sărbători.

Dintre cei care sunt convinşi să vor avea o primă, aproape 28% se aşteaptă ca angajatorul să le ofere ceva bani în plus la salariu, alţi 17% cred că vor primi tichete cadou, în timp ce puţin peste 5% speră la coşuri cadou cu produse specifice, de sezon, din partea angajatorului cu ocazia sărbătorilor.

Fie că vorbim de bani sau de cadouri, aproape 28% dintre respondenţi sunt convinşi că valoarea acestora nu va fi mai mare decât anul trecut.

Mai exact, aproape 26% dintre angajaţi se aşteaptă ca bugetul de cadouri să fie sub 400 lei anul acesta şi doar puţin peste 7% se aşteaptă să fie răsplătiţi de angajator cu o sumă mai mare de 500 lei.

Întrebaţi şi cât de mult înseamnă pentru bugetul familiei bonusul de Paşte primit de la angajator, aproape jumătate dintre angajaţi (46%) spun că acest venit suplimentar e binevenit şi îi ajută în susţinerea cheltuielilor de Paşte, iar o treime afirmă că nu depind de această primă pentru a se pregăti de Paşte, dar bonusul arată aprecierea pe care compania o are pentru ei.

În schimb, aproape 19% dintre angajaţii chestionaţi spun că au neapărat nevoie de aceşti bani, pentru a se putea descurca financiar de Paşte.

Cei mai mulţi dintre respondenţi (46%) spun că bugetul total alocat pentru sărbătorile pascale (alimente, cadouri, distracţie etc.) este mai mic anul acesta comparativ cu anul trecut, alţi 33% spun că vor cheltui la fel, pe când 20% vor aloca un buget mai mare faţă de 2020.

Pentru 76% dintre angajaţi, cea mai mare parte a bugetului total alocat pentru sărbătorile pascale se va duce pe cumpărături pentru masa de Paşte, în timp ce pentru doar 15% cea mai mare cheltuială va fi pe cadouri. Alţi 9% dintre respondenţi spun că principala cheltuială va fi pentru călătorii şi distracţie.

Când vine vorba de cadourile pe care vor să le ofere celor apropiaţi de sărbători, puţin peste 44% vor aloca între 500 şi 1.000 lei în acest an, 40% au în plan să cheltuiască până la 500 de lei, iar 11% au pentru Paştele din acest an un buget de cadouri între 1.000 şi 1.500 lei.

Anul acesta, mai bine de 66% dintre respondenţi afirmă că îşi vor petrece Paştele acasă, cu familia şi prietenii, principalele motive invocate pentru această alegere fiind lipsa banilor suficienţi pentru călătorii (35%), teama de infectare cu Covid-19 în timpul unei călătorii (24%), restricţiile de circulaţie repetate, cauzate de numărul mare de îmbolnăviri cu Covid-19 (15%), dar şi dorinţa de a economisi (13%).

Sondajul a fost efectuat în perioada 16-26 aprilie 2020, pe un eşantion de 926 de utilizatori de internet din România.