Evergent Investments are aprobarea acţionarilor pentru un dividend cu 3,1% randament şi un program de răscumpărare de maximum 39,3 mil. lei

Autor: Tibi Oprea 29.04.2021

Acţionarii Evergent Investments (simbol bursier EVER), fostă SIF Moldova, cea mai mare societate de investiţii de la Bursa de Valori Bucureşti în termeni de capitalizare (), au aprobat joi repartizarea unui dividend brut de 0,043 lei pe acţiune pentru acţionarii înregistraţi la data de 19 mai 2021, potrivit hotărârilor publicate la BVB.

Valoarea dividendelor care ar urma să fie distribuită este de 42,5 milioane de lei brut, arată calculele ZF.

Randamentul unui dividend este de 3,1%, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza preţurilor curente de tranzacţionare.

Data plăţii dividendelor este 11 iunie 2021.

„Am încheiat anul 2020 depăşind obiectivele propuse, aşa cum arată rapoartele individuale şi consolidate. Rezultatul net este cu 44% mai mare decât cel previzionat, iar investiţiile au atins 177 milioane de lei, cu 68% mai mult decât ne-am propus cu prudenţa necesară într-un an marcat de pandemie. De asemenea, rămânem compania de investiţii listată cu cea mai mare capitalizare, de peste 1,4 miliarde lei”, a declarat Claudiu Doroş, Preşedinte şi Director General al Evergent Investments.

Totodată, acţionarii au aprobat şi reducerea capitalului social de la 98,94 milioane lei la 98,12 milioane lei, respectiv cu suma de 826.612 lei, ca urmare a anulării unui număr de 8,26 milioane actiuni proprii dobandite de catre societate.

În acest sens, compania are aprobarea pentru derularea unui program de răscumpărare în vederea reducerii capitalului social, prin anularea acţiunilor, cu un număr de maxim 19,63 milioane acţiuni, reprezentând 2% din capitalul social.

Preţul maxim pe acţiune la care vor fi răscumpărate este 2 lei, ceea ce înseamnă că valoarea programului s-ar putea ridica la 39,3 milioane de lei, potrivit calculelor ZF.

„În perioada aprilie 2020 - aprilie 2021 s-a tranzacţionat un volum de aproximativ 150 milioane de acţiuni cu o valoare de  200 milioane lei din 7965 de tranzacţii. În urma analizei indicatorilor din programul precedent de răscumpărare, etapa 2 martie – 22 martie 2021, s-a observat creşterea capitalizării EVERGENT Investments cu 9,9% în condiţiile reducerii numărului de acţiuni tranzacţionabile cu aproximativ opt milioane. Noul program de răscumpărare de acţiuni EVER va avea efect pozitiv asupra lichidităţii şi reducerii discount-ului fata de activul net unitar. Suntem pe un trend ascendent si continuam sa ne adaptam schimbărilor pieţei, având drept obiectiv principal multiplicarea capitalurilor pentru investitorii noştri”, a mai spus Claudiu Doroş.

Pe de altă parte, Evergent Investments a primit ok-ul şi pentru programul de activitate, respectiv bugetul de venituri şi cheltuieli aferente anului 2021. Astfel, societatea ţinteşte venituri totale de 63,6 milioane de lei şi cheltuieli totale de 45,8 mil. lei, profitul net estimat fiind de 16,4 milioane de lei, iar rezultatul net de 73,9 milioane de lei. Investiţiile sunt estimate la 140 de milioane de lei.

Evergent are 1,4 mld. lei capitalizare, fiind cea mai mare dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare. De la începutul anului, acţiunile au un avans de 12,4%, pe fondul unor tranzacţii de 113,8 mil. lei, arată datele BVB.