Ce se întâmplă în Franţa cu restricţiile anti-coronavirus: Preşedintele Macron anunţă un plan de relaxare în mod etapizat a restricţiilor. Printre acesta se numără şi eliminarea interdicţiei de circulaţie pe timp de noapte

Ziarul Financiar 29.04.2021

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, intenţionează să relaxeze în mod gradual restricţiile antiepidemice în Franţa, pe 30 iunie urmând a fi anulată interdicţia de circulaţie pe timp de noapte.

Emmanuel Macron a prezentat planul de relaxare a restricţiilor într-un interviu acordat cotidianului Le Parisien şi unor publicaţii regionale.

"Trebuie să regăsim arta de a trăi în stil francez, rămânând prudenţi şi responsabili: modul de a fi împreună, cultura, sportul", a afirmat Emmanuel Macron.

Preşedintele Franţei a anunţat că limitarea circulaţiei la cel mult zece kilometri în jurul domiciliului va fi anulată pe 3 mai.

Magazinele, teatrele, cinematografele şi muzeele îşi vor putea relua activităţile pe 19 mai. Sălile de spectacol vor avea limite de 800 de persoane, iar evenimentele de divertisment desfăşurate în exterior vor avea limita de 1.000 de persoane, conform cotidianului Le Figaro.

Terasele restaurantelor şi cafenelele vor fi redeschise pe 19 mai, dar va exista limita de şase persoane la o masă, conform Agenţiei France-Presse.

Restaurantele cu activităţi în spaţii închise vor fi redeschise pe 9 iunie, cu permis medical, iar de atunci circulaţia va fi permisă până la ora 21.00 (faţă de 19.00, în prezent).

Pe 30 iunie, interdicţia de circulaţie pe timp de noapte ar urma să fie anulată.

"Întregul calendar va trebui adaptat în funcţie de situaţia sanitară pe plan local", a subliniat Emmanuel Macron, sugerând că autorităţile vor menţine restricţiile în zonele cu risc mare de contagiere.

De asemenea, preşedintele Franţei a precizat că certificatul sanitar (care va conţine atestarea vaccinării anticoronavirus, date despre prezenţa anticorpilor sau rezultatele testelor anticoronavirus) va putea fi utilizat pentru accesul pe stadioane şi la concerte, dar nu şi la restaurante. "Ar fi absurd să nu utilizăm un sistem de permise sanitare în locurile în care se adună multe persoane, precum stadioane, târguri sau expoziţii. Dar nu ar trebui să fie obligatorii pentru accesul în locuri specifice vieţii de zi cu zi, precum în restaurante, teatre, cinematografe sau pentru a merge la prieteni", a subliniat Emmanuel Macron.

Franţa a iniţiat deja teste pentru utilizarea certificatelor de vaccinare, dar Comisia Naţională pentru Informatică şi Libertăţi a avertizat că documentele trebuie să menţină caracterul voluntariatului, fără a fi restricţionată libertatea de circulaţie, un avertisment lansat şi de Consiliul Europei. Ministerul francez al Transporturilor a anunţat marţi că a lansat un proiect-pilot la Aeroportul Orly din Paris asupra funcţionării aplicaţiei digitale TousAntiCovid, care să permită "păstrarea în mod securizat a rezultatelor testelor PCR şi antigenice şi a certificatelor de vaccinare, începând din 29 aprilie".

Comisia Naţională pentru Informatică şi Libertăţi (CNIL) a atras atenţia că aplicaţia trebuie să respecte "datele personale şi viaţa privată a persoanelor". "Caracterul voluntar al utilizării aplicaţiei TousAntiCovid şi al carnetelor de teste trebuie să rămână garanţii esenţiale. Utilizarea acestei aplicaţii nu poate constitui o condiţie privind libera circulaţie a persoanelor", a transmis Comisia.

Pe 14 aprilie, Consiliul Europei a emis o serie de recomandări adresate guvernelor statelor membre privind protejarea drepturilor omului. Consiliul Europei admite că, "în contextul pandemiei, mai ales în cazul călătoriilor, sunt necesare unele măsuri pentru armonizarea sau facilitarea procedurilor de certificare că o persoană este vaccinată".

"Pe de altă parte, utilizarea unor astfel de certificate sau date privind imunizarea în scopuri nonmedicale pentru a garanta acces privilegiat sau exclusiv la anumite drepturi generează multe probleme referitoare la respectarea drepturilor omului şi ar trebui luate în considerare cu prudenţă", atrage atenţia Consiliul Europei.

Proiectele privind certificatele de vaccinare au generat tensiuni politice în Statele Unite şi în Marea Britanie. Administraţia Joseph Biden a anunţat deja că nu va juca niciun rol în crearea vreunui sistem de acces la anumite activităţi în baza certificatelor de vaccinare. Deciziile vor putea fi luate doar la nivel local. În Uniunea Europeană, unii politicieni şi unele state membre se opun proiectului Comisiei Europene privind instituirea "certificatului verde digital". Utilitatea documentului urmează să fie stabilită.