ALEPH STORY: Ce impact are pentru economie întoarcerea românilor acasă. O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Ioana Răduca, head of content Aleph New

Ziarul Financiar 29.04.2021

O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist ZF, şi Ioana Răduca, head of content Aleph New

 

Adelina Mihai: Mii de români se întorc acasă de Paşte, iar banii pe care îi aduc cu ei au o semnificaţie importantă pentru economia României. La ce să ne aşteptăm anul acesta de la românii care lucrează în străinătate şi care vin în condiţii de pandemie să sărbătorească acasă?

Ioana Răduca: Păi, hai să o luăm pe rând. La ce ne aşteptăm numeric, că pare destul de complicat în perioada asta să intri în România cu toate că până acum nu am fi crezut că este posibil aşa ceva, să fie oameni care îşi doresc să vină în România şi să nu poată intra decât în anumite condiţii. Dar gândeşte-te că românii care lucrează în diferite ţări din Europa pot intra cu o singură condiţie în această perioadă, să stea două săpătmâni în carantină, ceea ce nu convine nimănui dacă chiar are un job la care chiar trebuie să meargă şi am tot văzut imagini în ultimele zile de prin vămile din vestul ţării şi oameni care se plângeau de faptul că au aflat foarte tărziu. Chiar au existat unii, mi se pare uşor surprinzător, care au bătut drumul până la graniţa noastră, au constatat că trebuie să intre în carantină, au spus că nu pot să facă asta şi s-au întors în ţările de unde au venit.

 

Adelina Mihai: Nu s-au informat prea bine.

Ioana Răduca: Asta e, cred, că o treabă destul de larg răspândită la noi, cu informaţia luată la timp şi de unde trebuie şi atunci cred că o dată vor fi mai puţini anul acesta, în comparaţie nu cu anul trecut, evident, ci cu 2-3-4 ani în urmă, dar important e cred că, asta o să confirmi şi tu ca om de cifre, cât sunt dispuşi să lase în urma lor, în ţară.

 

Adelina Mihai: Nu ştiu, ai făcut vreun calcul? Care este scenariul?

Ioana Răduca: Păi uite dacă mergem pe un calcul foarte simplu, care arată că cei 100.000 de români, să spunem, că atât ar veni de Paşte, anul acesta, ar face cumpărături diverse de 1.000 de euro, asta înseamnă că ar rămâne în România aproximativ 100 de milioane de euro. E o sumă.

 

Adelina Mihai: E o sumă importantă. Şi aşa avem nevoie de ca de aer de injecţii în economie.

Ioana Răduca: Aş face o comparaţie. Gândeşte-te că toată schema de ajutor pe care guvernul se pregăteşte de ceva vreme să o dea spre HoReCa, aprobată de Comisia Europeană, e de 500 de mil. de euro. E o cincime din tot ajutorul pe care vrea să îl dea guvernul anul acesta sectorului HoReCa.

 

Adelina Mihai: Oricum românii, cei 4 milioane de români din străinătate au fost ani de zile cei mai mari investitori în economia noastră. Anul trecut, trimiterile chiar în condiţii de pandemie au fost de aproape 7 miliarde de euro potrivit Băncii Mondiale. Nu ştim cu exactitate câţi dintre ei s-au întors acasă, că ştii că anul trecut a fost un val mare de venire acasă, şi câţi au rămas să lucreze în România, pentru că erau sau sunt oameni apţi de muncă. Dacă şi-au găsit, dacă au devenit antrepreneori, astea sunt întrebări la care vom afla răspunsul probabil la recensământul acesta care se pregăteşte.

Ioana Răduca: Eu nu m-aş baza pe asta şi nu spun că nu mă bazez doar pentru că s-a mai amânat încă un an recensământul, nu-l facem nici anul acesta, îl împingem spre anul viitor, de înţeles în condiţii de pandemie, dar gândeşte-te că, o dată, avem doar estimări care arată un milion şi jumătate de români veniţi în perioada anului trecut, dar care nu toţi au rămas aici, care până anul viitor se vor modifica şi aceste cifre. Mai mult decât atât, recensământul în care tu îţi pui aşa toate speranţele nu vrea să numere ceea ce se întâmplă cu diaspora şi toate formele acestea de migraţie. Şi ce te faci cu românii care au venit dar şi-au păstrat, să spunem, actele de rezidenţă în Italia sau în Spania şi pe care teoretic nu prea ai cum să îi ai la calcul.

 

Adelina Mihai: Apar în recensămintele celorlalte state cei cu domiciliul, problema e cu cei cu domiciliul în România care au migrat temporar. Pe ei nu prea îi putem monitoriza.

Ioana Răduca: Să ştii că este o problemă şi cu cei care au actele de rezidenţă în străinătate şi spun asta pentru că anul trecut, în Belgia, se lucra la o lucrare de doctorat, foarte serioasă, care avea ca temă şi migraţia românilor. Şi în momentul în care au fost căutate date în toată Europa s-a descoperit cât de complicat este să îi numeri pe români, chiar dacă sunt cu acte. De ce? Pentru că fiecare ţară îşi numără străinii aşa cum vrea, dar nimeni nu are interesul să vadă ce se întâmplă cu forţa de muncă a României. Iar statul român, cum bine cunoşti, niciodată nu are apucături din acestea să umble cu cifre exacte şi să numere în fiecare stat în parte şi să vadă cam ce tip de oameni mai sunt acolo, dacă sunt apţi de muncă, ce meserii ştiu să facă, dacă sunt dispuţi sau nu şi în ce condiţii să se întoarcă acasă.   

 

Adelina Mihai: Important e că vin românii de Paşte acasă, o să cheltuiască bani.

Ioana Răduca: Nu prea au unde.

 

Adelina Mihai: Cum să nu. Pe produse româneşti.

Ioana Răduca: Păi doar la supermarket, Adelina? Dar gândeşte-te că poate ar fi cheltuit şi mai mult dacă erau mai multe deschise, dacă puteau să meargă şi la restaurante. Dacă erau deschise şi cluburile.

 

Adelina Mihai: Vedem, poate îi investesc pe restul pe burse.