Deschiderea de astăzi. Îngrijorările referitoare la inflaţie se concretizează. Ioan Gheorghiu, Amundi AM: Trebuie să menţinem o alocare cât mai deschisă pentru acţiuni, în special sectoare defensive şi ciclice conectate la economia reală

Autor: Tibi Oprea 30.04.2021

Ioan Gheorghiu, deputy manager în cadrul Amundi Asset Management, cel mai mare administrator de in­vestiţii din Europa, cu active sub ges­ti­une de 1.500 mld. euro, spune că instituţiile pieţei, băncile centrale şi guvernele şi-au schimbat retorica în privinţa apariţiei infla­ţiei. „Îngrijorările referitoare la inflaţie se concretizează, în principal reflectat în evoluţia preţurilor mărfurilor din ultimele patru-cinci luni. Ce observăm este o schimbare de retorică chiar la nivel instituţional. Cumva toate instituţiile pieţei, nu neapărat de reglementare, dar şi care participă în piaţă, mă refer aici la băncile centrale şi la guverne care asigură stimuli fiscali foarte puternic de la începutul pandemiei, au schimbat retorica vizavi de inflaţie“, a declarat Ioan Gheorghiu în cadrul emisiunii ZF Deschiderea de astăzi.

„Au dat semnale că această profeţie nu mai este respinsă, ci este cumva acceptată şi nu neapărat promovată, ci este ca o profeţie care se poate autoîmplini, retorica fiind că o inflaţie normală sau relativ crescută ar pava drumul către o ieşire din datoriile imense care au fost acumulate atât la nivel guvernamental, dar şi la nivel privat, de companie.“ Totodată, Gheorghiu spune că în momentul în care apare inflaţie în sistem, din nefericire observăm şi o rupere a corelaţiei negative dintre acţiuni şi obligaţiuni, care este o corelaţie istorică.