ZF Agropower Tech. Ana Romanescu, Microsoft: Prin implementarea unor tehnologii în fermele româneşti productivitatea poate creşte cu două cifre şi România poate deveni un agri-hub important la nivelul Europei

Autor: Florentina Niţu 30.04.2021

Tehnologia poate avea un impact foarte mare asupra sectorului agricol, astfel că prin implementarea unor soluţii tehnologice personalizate în fermele româneşti productivitatea poate să crească cu două cifre, a spus Ana Romanescu, Data & AI Specialist pentru România şi Ungaria în cadrul Microsoft, cel mai mare producător software din lume.

„Introducerea tehnologiei în procesul agricol de la însămânţare până la valorificarea produsului final poate avea un impact foarte mare în ferme şi am văzut-o la clienţii noştrii. (…) Prin implementarea unor tehnologii în fermele româneşti, cu siguranţă, productivitatea ar creşte de ordin zecimal, cu două cifre. Mircosoft România, prezent de 25 de ani în piaţă, cu ajutorul partenerilor, poate să implementeze anumite soluţii şi încearcă să ajute România să devină un important agri-hub la nivelul Europei”, a afirmat Ana Romanescu la ZF Agropower Tech, secţiunea emisiunii ZF Agropower despre tehnologie şi rolul tehnologiei pentru dezvoltarea sectorului agricol.

Ea a adăugat că România, unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de cereale din UE, are un mare potenţial de creştere datorită diversităţii solului. De altfel, menţionează că fermierii români sunt deschişi la nou şi îşi doresc să îşi crească afacerile şi să îşi actualizeze modul de lucru, uitându-se la evoluţia culturilor lor sau a fermelor de animale folosind aplicaţii.

Ana Romanescu a precizat că în primavara lui 2020, la începutul pandemiei de COVID-19 în România, când au apărut şi primele semne ale secetei, mai mulţi fermieri au apelat la serviciile Microsoft pentru a-şi construi propriul web-site dar şi pentru a urma cursuri să înveţe să-şi vândă produsele online.

„Am observat acest trend şi am încercat să venim în întâmpinarea sa cu programe de training pentru fermieri, să le creştem competenţele digitale. În ultimii doi ani am investit tot mai mult să aducem o creştere a competenţelor digitale, pentru că am observat ca un fermier are anumite venituri pe care şi le poate reinvesti în tehnologie şi prin traininguri este mai uşor să înţeleagă cum poate să implementeze anumite tehnologii”, a explicat ea.

Din 2017 până în prezent, Microsoft a investit peste 50 milioane de euro în cercetare, într-un servicu care ofera cloud computing, dar şi alte resurse organizaţiilor care lucrează în domeniul schimbărilor climatice şi tehnologiei de mediu, a precizat Romanescu.

„Considerăm că prin digitalizarea unor procese şi folosirea unor procese în fluxul agricol putem eficientiza şi previziona lucruri ca starea vremei sau umiditatea, care să ajute fermierii să ia decizii rapide. (...) Am văzut o deschidere totală din partea fermierilor pentru tehnologie în 2021, pentru că se uită şi la alţii din alte ţări ce fac. Iar deschiderea este foarte importantă în procesul de digitalizare”, a adăugat ea.

Ana Romanescu consideră că agricultura românească este în continuă dezvoltare şi fermierii sunt optimişti în ceea ce priveşte evoluţia sa pe un trend ascendent, iar cu ajutorul soluţiilor cloud se pot prezice care ar fi cele mai indicate culturi pentru sol în funcţie de vreme şi istoricul acelei ferme, ceea ce ar duce la o creştere a producţiei.

În 2020, România s-a confruntat cu o secetă severă, iar producţia de cereale a scăzut cu aproape 40% până la 18,9 milioane de tone, arată datele statistice. În anii buni, producţia de cereale este de circa 30 de milioane de tone, iar reprezentanţii sectorul agricol spun că România are potenţial să hrănească 80 de milioane de oameni.

La nivel global, sectorul agricol se confrontă cu o mare provocare: aceea de a asigura hrana pentru o populaţie în creştere, având la dispoziţie resurse limitate, iar inovaţiile tehnologice pun în slujba fermierilor instrumentele necesare care îi pot ajuta să se dezvolte. Puteţi afla mai multe detalii despre felul în care tehnologiile dezvoltate de Microsoft pot contribui la dezvoltarea sectorului agricol accesând link-ul următor:  https://info.microsoft.com/Enterprise_EN-US_Mftg_AgricultureDTWP_RegistrationPage.html