Cum arată vaccinarea în România pe grupe de vârstă? Doi din zece români între 60 şi 80 de ani sunt complet imunizaţi

Autor: Georgiana Mihalache 30.04.2021

 

Persoanele cuprinse în categoriile 60 şi 69 de ani şi 70 - 79 de ani au mers cel mai mult la vaccin din totalul oamenilor înregistraţi în cele două categorii de vârstă, arată datele transmise de comitetul naţional de vaccinare.

Peste un sfert din totalul oamenilor din categoriile menţionate au cel puţin o doză de vaccin deja primită. Este pentru prima dată când autorităţile care se ocupă de vaccinare oferă astfel de cifre care arată care este situaţia vaccinărilor în rândul populaţiei.

Cele mai mici procente de vaccinaţi au fost raportate la categoriile 16-19 ani şi 20-19 de ani. De altfel, din datele autorităţilor şi calculele ZF, se observă că ponderea vaccinaţilor cu cel puţin o doză creşte odată cu fiecare categorie de vârstă. Este de menţionat însă că procentul persoanelor de peste 80 de ani vaccinate cu o doză este de doar 14%, aceste persoane fiind însă şi cele mai vulnerabile la o posibilă îmbolnăvire cu noul virus.

În ceea ce priveşte vaccinarea cu ambele doze, care asigură imunizarea completă la 10 zile după efectuarea rapelului, procente de aproape 20% din totalul populaţiei se înregistrează la aceleaşi două categorii cuprinse între 60 şi 79 de ani.

Strategia naţională de vaccinare a urmărit imunizarea cu prioritate a populaţiei vulnerabile, persoane de peste 65 de ani şi cele cu boli cronice. În platforma de programare, autorităţile au stabilit ca o pondere de 75% din totalul programărilor să fie realizate pentru persoanele din aceste două categorii prioritare – vârstnicii şi bolnavii cronici, iar restul de 25% să vină din rândul angajaţilor din domenii cheie şi al populaţiei generale.