Românii plătesc preţuri diferite pentru alimentele de bază în funcţie de oraşul în care locuiesc

Ziarul Financiar 08.05.2021

Coşul de cumpărături are preţuri diferite în funcţie de oraş susţine INS. Produsele luate în calcul sunt cartofii, morcovii, ceapa, laptele, brânza şi ouăle. Preţul mediu al coşului de cumpărături în Bucureşti este 53 de lei. La polul opus se află Zalău unde preţul mediu este 78.4 lei.

Dincolo era mai ieftin! Este sloganul memorabil al unei reclame care a făcut senzaţie în România. Şi este valabil pentru coşul de cumpărături al românilor!

Ei plătesc preţuri diferite pe coşul de cumpărături cu alimente de bază în funcţie de oraşul în care locuiesc. Aşa se face că locuitorii din Zalău au ajuns să plătească cel mai scump coş, arată o analiză făcută de Economica.net pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Preţul mediu al coşului de cumpărături în România: Zalău – 78.4 lei, Timişoara – 63.5 lei, Cluj-Napoca – 68.5 lei şi Bucureşti – 53 lei

Pentru un coş cu şapte alimente de bază, cartofi, morcovi, ceapă, usturoi, lapte, brânză şi ouă, cei din Zalău plătesc în medie 78 de lei, cu 48% mai mult decât bucureştenii. Acelaşi coş costă în Capitală în jur de 53 de lei! La Timişoara este 63 de lei, iar la Cluj-Napoca se ajunge la 68 de lei!

Pe tipuri de produse, situaţia stă astfel: kilogramul de cartofi costă în România între 1.13 lei şi 2.75 lei în funcţie de oraş, iar ceapa este 2 lei la Tulcea sau Botoşani şi 5 lei la Deva, Ciuc sau Oradea, mai scrie Economica.

La ouă, analiza arată că au un preţ mediu de 90 de bani la Arad sau Călăraşi şi 1.5 lei la Bacău sau Botoşani.