Interagroaliment, parte din grupul de agrobusiness Şerban Holding din Bacău, ia 18 mil. lei de la EximBank pentru capital de lucru şi investiţii

Autor: Cristina Bellu 04.05.2021

Interagroaliment, parte a grupului Şerban Holding din Bacău, controlat de antreprenorul Nicolae Şerban, a accesat o finanţare de de 18 mil. lei de la EximBank in cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19, dedicată companiilor mari.

Fondurile vor fi folosite pentru capital de lucru şi investiţii în proiecte de irigaţii, capacităţi avicole şi spaţii de depozitare.

”Ne aşteptăm ca, având şi exemplul unor acorduri precum cel încheiat cu Grup Serban Holding, şi alţi întreprinzători să se îndrepte către noi pentru a beneficia de pachete de finanţare care să le asigure resurse pentru activitatea curentă sau pentru dezvoltare”, spune Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank.

Activitatea Interagroaliment, pilonul principal al grupului de firme Şerban Holding, a fost afectată de declanşarea crizei sanitare care a determinat o diminuare a cererii pentru anumite produse, în special pentru domeniul HoReCa, blocaje pe lanţul de aprovizionare, precum şi sincope în onorarea obligaţiilor de către parteneri. De asemenea, sistarea temporară  a depunerii cererilor şi restanţele înregistrate în acordarea de subvenţii, dar şi prelungirea termenelor de plată din partea clienţilor au impactat predictibilitatea cash flow-ului companiei.

”Pandemia ne-a forţat să trecem printr-o perioadă plină de provocări, determinându-ne să căutăm în mod constant soluţii într-un mediu extrem de impredictibil. (...) Este de apreciat sistemul de garanţii oferit de EximBank în numele şi contul statului care nouă ne-a facilitat accesul rapid la finanţările necesare pentru capital de lucru şi pentru investiţii, în parteneriat cu mai multe bănci comerciale. Este o resursă extraordinară pe care companiile româneşti ar trebui să o exploateze la maximum, mai ales că variabilele încă persistă în economie, programul oferindu-ne stabilitatea pentru a ne focusa pe deciziile strategice”, spune Ovidiu Bucătaru, director financiar, Grup Şerban Holding.

Interagroaliment şi-a bugetat investiţii de 7,5 mil. euro anul acesta, care vizează proiecte în irigaţii, capacităţi avicole şi spaţii de depozitare.

Compania a fost înfiinţată în urmă cu 27 de ani având ca principală activitate producerea pâinii şi a produselor de panificaţie. Ulterior, activitatea s-a extins şi diversificat înglobând şi comerţul  cu cereale şi legume. Astăzi, compania deţine o capacitate totală de depozitare de peste 130.000 de tone în cele şapte baze din judeţele Bacău, Iaşi şi Vaslui. În ceea ce priveşte activitatea agricolă, Interagroaliment exploatează o suprafaţă de peste 13.000 de hectare.