Elena Gaspar-Ion, preşedinte SNRB: România are nevoie de o facilitate de reciclare a bateriilor Li-Ion. Există doar nouă unităţi în UE, iar produsele locale se reciclează în Germania

Autor: Cristina Roşca 05.05.2021

♦ Bateriile clasice, pe care le punem în telecomandă, cele alcaline, se reciclează şi în România ♦ Bateriile Li-Ion, pe care le regăsim la telefoane mobile, la laptopuri sau trotinete electrice ori maşini electrice, merg la reciclare în Germania.

Investiţia pentru o facilitate de reciclare a bateriilor Li-Ion este foarte mare, dar la fel de necesară. Dacă ne uităm în jurul nostru, cam tot ce ne înconjoară conţine baterii Li-Ion – de la telefoane mobile la laptopuri sau trotinete electrice ori maşini electrice, spune Elena Gaspar-Ion, preşedinte SNRB (Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor).

Bateriile clasice, pe care le punem în telecomandă, cele alcaline, se reciclează şi în România. „Noi le colectăm şi le ducem la reciclare. Ele sunt în principal descom­puse în materii prime secun­dare. Este un proces destul de costi­sitor, la nivel de deşeuri este cel mai costisitor pentru că bateriile, excepţie făcând cele cu plumb, sunt deşeuri cu valoare negativă”, spune ea.

Mai exact, costul şi efortul de a le recicla sunt mai mari decât costul de fabricaţie.