Producătorul de medicamente Sandoz, cu fabrică în Târgu-Mureş, a ajuns în top zece importatori după un salt de peste 60 de poziţii. O firmă din top zece are, potrivit estimărilor ZF, importuri de sute de milioane de euro

Autor: Georgiana Mihalache 05.05.2021

Producătorul de medicamente Sandoz SRL, deţinut de compania farmaceutică elveţiană Novartis, una dintre cele mai mari cinci fabrici locale de produse farmaceutice din România, a urcat 61 de poziţii în topul celor mai mari importatori în 2020, până pe locul 9, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Informaţiile de la Statistică arată doar evoluţia, nu şi valoarea exactă a importurilor, dar este cel mai mare salt înregistrat de o companie farmaceutică prezentă în clasamentul primilor 500 de importatori.

Prezenţa Sandoz în top 10 importatori din 2020 este de altfel singura a unei companii farmaceutice într-un clasament condus de industriile auto şi de energie. În 2020 România a adus de peste hotare în total bunuri în valoare de 80,5 mld. euro, cu 6,6% mai puţin decât în anul de dinaintea pandemiei. Primii zece importatori contribuie cu 13% la total, arată analizele ZF.

Fabrica Sandoz a generat afaceri de 412 mil. lei în 2019, o creştere de 15% pentru producătorul de medicamente din Târgu-Mureş deţinut de elveţienii de la Novartis, potrivit informaţiilor publice de la Finanţe.