Aurel Neţin, şeful Lenovo România: Anul 2020 a fost un an senzaţional pentru piaţa de PC-uri, cu un plus de 26% în livrări

Autor: Adrian Seceleanu 05.05.2021

Vânzările de computere din România au atins în 2020 un nivel „senzaţional“ în ciuda numeroa­selor pro­bleme provocate de criza de com­ponente şi de problemele din lanţul global de apro­vi­zionare, în con­diţiile în care cererea pentru echipa­mente a explodat pur şi simplu de la toate categoriile de clienţi.

După ani de zile de stag­nare sau mici scă­deri, digitalizarea accelerată din 2020, lanstă pe fondul pandemiei, a dus la un avans abrupt al livrărilor, peste pragul de 800.000 de PC-uri (desktop şi laptop). „Anul trecut s-a ter­minat senzaţional - piaţa din Româ­nia a avut anul trecut o creş­te­re de 26%, o creştere extraor­di­nară. Tri­mes­trul patru a adus o creştere de 45% de la an la an. Aici vor­besc de toate seg­men­tele de PC-uri, toa­tă pia­ţa, din punctul de ve­dere al numărului de uni­tăţi“, a declarat într-un in­terviu pen­tru ZF Aurel Neţin, country ma­na­ger al subsidiarei locale a Le­no­vo, liderul pieţei locale de PC-uri.

„Pe lângă PC-uri şi chromebook-uri o explozie a fost şi în piaţa de tablete, care în România s-a dublat de la 300.000 de unităţi la circa 700.000 de unităţi. Numai în trimestrul 4 a fost o creştere de la an la an de 307%“, a adăugat el.

Prognozele sunt de creştere şi pentru 2021, a punctat Neţin. „Multe dintre comenzile plasate sunt în aşteptare să se găsească componente, deci probabil că boom-ul de anul trecut va continua, pentru că avem şi inerţia comenzilor deja plasate. Există în continuare cerere pentru partea de învăţământ online“.