Semnal de alarmă. 35 de cazuri de Covid, înregistrate la cetăţeni din India în Popeşti-Leordeni

Autor: Cosmin Pirv 05.05.2021

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunţat că 35 de cazuri de Covid au fost înregistrate la cetăţeni din India, angajaţi în Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov. O parte dintre ei au fost depistaţi cu varianta britanică, iar alţii cu o variantă indiană.

Potrivit unui comunicat al INSP, un focar de infecţie cu SARS-CoV-2 a fost depistat la 9 cetăţeni din Republica India, angajaţi ai unei firme cu sediul în Popeşti-Leordeni. Aceştia au intrat în ţară prin Aeroportul Otopeni în 20 aprilie, prezentând teste RT-PCR negative.

„Conform unei proceduri interne a firmei, cei 9 angajaţi au intrat direct în carantină pentru 5 zile, urmând a fi testaţi preventiv înainte de a intra în comunitate. În data de 26.04.2021 au fost depistaţi cu SARSCoV-2 în urma efectuării unor teste antigen rapide”, se arată în comunicat.

Alţi 26 de cetăţeni străini din India, angajaţi ai unei alte firme din Popeşti-Leordeni, au fost depistaţi cu SARS-CoV-2 în urma unei testări cu teste antigen rapide în zilele de 19 şi 20 aprilie.

INSP anunţă că, dintre cele 35 de persoane confirmate cu infecţia SARS-CoV-2, 19 sunt internate: 18 persoane la Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş” din Bucureşti şi o persoană la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.

Celelalte 16 persoane pozitive doar la testul rapid se află, în continuare, în izolare în localitatea Popeşti-Leordeni.

O parte dintre pacienţii internaţi au fost depistaţi cu varianta britanică, iar alţii cu o variantă indiană.

„În data de 30.04.2021, pacienţilor internaţi în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale <Victor Babeş> li s-au prelevat probe pentru efectuarea testelor de screening RT-PCR şi a secvenţierii, iar în după-amiaza zilei de 03/05/2021, INCDMM Cantacuzino a comunicat la INSP rezultate pozitive la secvenţiere pentru varianta britanică la 3 pacienţi, precum şi pentru o variantă indiană, alta faţă de cea care a provocat situaţia epidemiologică actuală din India, la alţi 7 pacienţi. Alţi 5 pacienţi au fost pozitivi pentru varianta B.1.127 care nu reprezintă o variantă ce determină îngrijorare. În 3 cazuri probele au o încărcătură virală mică neconcludentă”, au mai precizat reprezentanţii INSP.