Michael Stanciu, Search Corporation: Majoritatea contractelor publice încheiate în 2020 sunt contracte end-loaded, adică cea mai mare parte a banilor este virată abia la final. Efortul financiar este de-a dreptul copleşitor. Search Corporation participă în continuare la licitaţii publice lansate în piaţă pentru a-şi îmbogăţi portofoliul de lucrări.

Autor: Alina-Elena Vasiliu 06.05.2021

Plata lucrărilor abia la finalul contractelor este una din problemele majore cu care se confruntă companiile de construcţii care lucrează în proiecte publice, spune Michael Stanciu, proprietarul Search Corporation, o firmă de proiectare şi consultanţă în infrastructură.

„Temerea mea majoră este legată de ca­pacitatea firmelor din industrie de a se remonta suficient de rapid pen­­tru a face faţă proiectelor în care s-au angrenat”, spune Michael Sta­n­ciu.

După ani de zile în care industria a fost dărâmată din pricina lipsei de proiecte, companiile sunt nevoite acum să renască într-un termen scurt, să se reabiliteze pentru a dezvolta lucrările. „Acest lucru este îngreunat de faptul că, din păcate, majoritatea contractelor încheiate pe parcursul anului 2020 cu autorităţile din domeniu sunt contracte end-loaded, adică contracte pentru care cea mai mare parte a banilor este virată prestatorilor abia la finalul contractului. Efortul financiar de a elabora cu bani proprii aceste servicii este de-a dreptul copleşitor.”