Avertismentul lui Michael Stanciu de la Search Corporation: Temerea mea este legată de capacitatea constructorilor de a face faţă proiectelor de infrastructură în care s-au angrenat

Autor: Alina-Elena Vasiliu 06.05.2021

Plata lucrărilor abia la finalul con­trac­telor este una din problemele ma­jore cu care se confruntă compa­niile de construcţii care lucrează în pro­iecte publice, spune Michael Stanciu, proprietarul Search Corpo­ration, o firmă de proiectare şi con­sultanţă în infrastructură.

„Temerea mea majoră este le­ga­tă de capacitatea firmelor din in­dus­trie de a se remonta suficient de rapid pen­tru a face faţă proiectelor în care s-au angrenat“, spune Michael Stanciu.

După ani de zile în care industria a fost dărâmată din pricina lipsei de pro­iecte, companiile sunt nevoite acum să renască într-un termen scurt, să se reabiliteze pentru a dezvolta lucrările.

„Acest lucru este îngreunat de fap­tul că, din păcate, majoritatea con­tractelor încheiate pe parcursul anu­lui 2020 cu autorităţile din dome­niu sunt contracte end-loaded, adică contracte pentru care cea mai mare parte a banilor este virată presta­to­rilor abia la finalul contractului. Efortul financiar de a elabora cu bani pro­prii aceste servicii este de-a dreptul copleşitor.“

Search Corporation a încheiat anul 2020 cu venituri în creştere cu peste 90% faţă de anul anterior, cifra de afaceri ajungând la 12,9 mil. lei. Firma a continuat să raporteze pierderi, deşi acestea au fost la un nivel mai redus comparativ cu anul precedent. Compania participă în continuare la licitaţii publice lansate în piaţă pentru a-şi îmbogăţi portofoliul de lucrări.