SUA au trecut în tabăra ţărilor sărace care cer ca Big Farma să fie forţate să dea acces la reţetele vaccinurilor contra COVID-19. UE este lăsată într-o situaţie jenantă, iar producătorii de seruri şi acţionarii lor sunt nervoşi

Autor: Bogdan Cojocaru 06.05.2021

♦ Biden a scos SUA din grupul ţărilor bogate producătoare de vaccinuri care se opun cererii Indiei şi Africii de Sud la OMC pentru suspendarea temporară a brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID ♦ În prezent este folosită doar 43% din capacitatea de producţie globală de vaccinuri ♦ Moderna a renunţat temporar la brevetul pentru vaccinul său, însă nu a avut niciun doritor ♦ Observatorii spun că decizia lui Biden este mai mult simbolică pentru că orice hotărâre a OMC are nevoie de consensul tuturor celor 164 de membri.

Decizia preşedintelui Americii Joe Biden de a se suci cu 180 de grade şi de a susţine cererea Indiei şi Africii de Sud, ţări calamitate de pandemia de COVID-19, la Organizaţia Mondială a Comerţului pentru suspendarea temporară a brevetelor pentru vaccinurile de imunizare a înfuriat multă lume, de la marile companii farma la ziare.

The Wall Street Journal, portavocea pieţelor financiare din SUA, descrie decizia lui Biden ca fiind încurajarea unui furt de la industria farma. UE, care făcea front comun cu America şi alte state puternice contra presiunilor Indiei, Africii de Sud, dar şi a altor state sărace, este lăsată astfel într-o situaţie jenantă. Pandemia de COVID-19 afectează toate naţiunile lumii, fie că este vorba doar de stres sau, mai rău, de afecţiuni mintale şi mortalitate ridicată, dar disproporţionat. Puterea financiară şi influenţa ţărilor sau puterea de anticipare şi de reacţie a guvernelor au făcut diferenţa.

În Ungaria, spre exemplu, unde campania de vaccinare a fost mult timp una dintre cele mai eficiente din UE, declinul populaţiei cauzat acum de mortalitate este comparabil cu cel din timpul războiului.

În India însă impactul pandemiei este mult mai dramatic, deşi cel mai mare producător de vaccinuri din lume este de acolo. Vaccinul AstraZeneca este făcut şi la Serum Institute din India, de unde UE intenţiona să importe, după cum a aflat Reuters, când serul încă era bine privit de naţiunile dezvoltate. Institutul a furnizat zeci de milioane de doze din vaccinul al cărui producător a promis o strategie de vânzări nonprofit către mai mult de 120 de state şi teritorii. Însă producţia din India nu mai poate ţine pasul cu necesităţile ţării în parte din cauza unor decizii luate de SUA şi UE.

Washingtonul, de exemplu, a interzis exportul în India al unor materii prime vitale pentru realizarea serului. Biden a revenit însă asupra interdicţiei luna trecută, când a devenit clar că în India pandemia face cele mai mari ravagii din lume, notează The New York Times. De asemenea, cedând presiunilor făcute de parlamentarii democraţi din SUA, de figuri publice şi oameni de ştiinţă, Biden a scos SUA din grupul ţărilor bogate producătoare de vaccinuri care se opun cererii Indiei şi Africii de Sud la OMC pentru suspendarea temporară a brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID.

Cele două state sunt susţinute de circa 100 de alte guverne şi de mai multe organizaţii internaţionale de prestigiu. Argumentul lor este că suspendarea brevetelor, adică a drepturilor exclusive pentru anumite companii de a produce vaccinul, va permite şi altor producători farma să livreze seruri, accelerând astfel campaniile de vaccinare.

Câţiva europarlamentari care fac şi ei presiuni la Bruxelles pentru susţinerea suspendării brevetelor arată într-o opinie publicată de EUobserver că în prezent este folosită doar 43% din capacitatea de producţie globală de vaccinuri. „Este o criză de sănătate globală, iar pandemia de COVID-19 cere măsuri extraordinare“, a declarat principalul negociator comercial al SUA  Katherine Tai.

În urma anunţului de la Washington, acţiunile producătorilor de vaccinuri, printre care Moderna, Novavax şi Pfizer, au scăzut. Pierderea nu ar fi mare având în vedere că pandemia a adus acestor companii - Big Pharma - profituri spectaculoase, iar pentru unele şi fonduri guvernamentale.

Cel mai mare grup de lobby al industriei a răspuns avertizând că mutarea fără precedent făcută de Biden va pune piedici eforturilor companiilor pentru stăvilirea pandemiei şi va pune în pericol siguranţa.

Federaţia Internaţională a Producătorilor Farma (IFPMA) a reacţionat spunând că „suspendarea brevetelor nu va duce la majorarea producţiei şi nici nu va furniza soluţiile practice de care este nevoie în lupta cu criza din sănătate. Din contră, va duce probabil la perturbări“. Provocările reale sunt barierele comerciale, limitările din lanţurile de aprovizionare, lipsa de materii prime şi „voinţa statelor bogate de a împărţi dozele de vaccin cu ţările sărace“.

IFPMA a cerut mai multe acorduri de transfer de tehnologie. Încă de la începutul demersurilor Indiei şi Africii de Sud la OMC, oponenţii lor au susţinut că suspendarea brevetelor va descuraja companiile farma să investească şi pe eventualii noi jucători să intre pe piaţă. De asemenea, o parte dintre ei susţin că efortul este susţinut de cei care vor schimbări semnificative în sistemele de patentare.

Unii experţi au atras atenţia că suspendarea brevetelor nu va face posibilă fabricarea în masă a vaccinurilor deoarece pentru acest lucru este nevoie şi de tehnologia şi know-how-ul creatorilor. Însă câteva companii farma din lumea emergentă au asigurat că nu au nevoie decât de suspendarea brevetelor. Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, care produce acum cel mai în vogă vaccin, a declarat pentru Yahoo Finance că procesul de fabricaţie implică deja 19 ţări, ceea ce se traduce printr-un efort global pentru o tehnologie care nu exista la scara actuală înainte de pandemie.

Între timp, Moderna a renunţat temporar la brevetul pentru vaccinul său, însă nu a avut niciun doritor. Dar şi chiar dacă vreun alt producător s-ar fi arătat interesat, spune CEO-ul Stéphane Bancel, compania nu-şi permite să-şi împartă cu altcineva tehnologia sau să aducă un nou partener. În SUA, producătorii farma spun că suspendarea brevetelor va crea un precedent care va frâna inovaţia şi va transfera locuri de muncă în afara ţării.

Observatorii spun că decizia lui Biden este mai mult simbolică pentru că orice hotărâre a OMC are nevoie de consensul tuturor celor 164 de membri. Iar Tai, de la Departamentul de Comerţ al SUA, a precizat că negocierile vor dura probabil mult timp de-acum încolo, dar şi că Washingtonul va face presiuni şi va ajuta la creşterea producţiei de vaccinuri în întreaga lume. Cei mai proeminenţi opozanţi ai suspendării brevetelor pentru vaccinuri sunt acum UE, Marea Britanie, Japonia, Australia, Canada, Norvegia şi Elveţia.

Luată prin surprindere şi, spun unii, pusă într-o situaţie jenantă de SUA, Comisia Europeană spune acum că este deschisă la negocieri. La fel şi Londra.