Mai este atractivă cariera de bancher? Salariile din bănci au avut o creştere modestă în ultimul deceniu, iar numărul de angajaţi din sector scade de la an la an

Autor: Ramona Cornea 07.05.2021

♦ În ultimii 10 ani, salariile angajaţilor din această industrie au crescut cu aproape 54%, pe când salariul mediu net pe economie a înregistrat o creştere de circa 129% ♦ Salariile din sectorul bancar erau pe locul al doilea în clasamentul celor mai bine plătite sectoare de activitate din economia locală în luna februarie a anului 2012, pe când în aceeaşi lună din anul 2021 au coborât pe poziţia a opta din acest clasament.

Cariera de bancher, care era la modă în perioada de boom economic din 2006-2007, când băncile se extindeau puternic şi angajau mii de oameni, nu mai este atractivă după criza financiară începută în toamna anului 2008. Sistemul bancar s-a confruntat cu restruc­turări de personal, iar salariile an­gajaţilor au crescut cu un ritm mai scăzut decât în restul economiei.

Astfel, un angajat din companiile şi insti­tu­ţiile de intermedieri financiare câştiga un sa­la­riu mediu net de aproape 5.460 de lei în fe­bruarie 2021, în creştere cu 5,4% comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, conform da­telor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).