Transelectrica: În sud-est nu mai este loc de „verzi“, în nord-est capacitatea este deja ocupată. Compania nu a terminat însă de 18 ani o investiţie care ar fi ajutat regenerabilele

Autor: Roxana Petrescu 09.05.2021

♦ Dezvoltarea celui de-al doilea val de regenerabile are în faţă o piedică majoră şi anume incapacitatea sistemului energetic naţional de a integra noi investiţii ♦ Avizele se dau, dar racordarea propriu-zisă depinde de proiecte costisitoare de întărire a reţelei, spune Transelectrica, firma responsabilă pentru gestionarea infrastructurii de transport a energiei din România.

„În zona de sud – est a SEN (judeţele Constanţa, Tul­cea, Brăila, Galaţi, Ialo­miţa, Călăraşi) nu se mai pot racorda noi unităţi de producţie de energie electrică, până la finalizarea proiectelor demarate de Transelectrica pentru întărirea re­ţelei electrice de transport (RET) în zonă. În caz contrar, nu se mai poate asigura funcţionarea în condiţii de siguranţă a sistemului electroe­ner­­getic naţional (SEN)”, spun tran­şant reprezentanţii Transelec­trica.

Lucrurile nu stau mai bine nici în celelalte zone ale României. „În zona de nord – est a SEN (Mol­dova) esti­măm că se mai pot ra­corda cen­trale electrice, dar sunt deja emise avize tehnice de racordare pen­­tru capa­citatea disponibilă a re­ţe­lei electrice. Următoarele proiec­te care vor apărea vor necesita întăriri de reţea.”

Reprezentanţii Transelectrica mai precizează că în zona de sud – vest a SEN (Oltenia, Banat) se pot racorda centrale electrice, odată cu trecerea la 400 kV a axului Porţile de Fier – Reşiţa – Timişoara – Săcălaz – Arad. „În celelalte zone ale ţării se pot racorda centrale electrice, în prezent analizăm acest potenţial, dar avem în vedere evaluarea acestei capacităţi prin studii dedicate, în perioada imediat următoare.“