Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom, în cărţi pentru a-i lua locul lui Rainer Seele, executivul apropiat de ruşi, la şefia OMV

Autor: Liviu Popescu 10.05.2021

Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom, unul dintre cei mai puternici executivi din România, ar fi în cărţi ca şi succesor a lui Rainer Seele la cârma grupului austriac care controlează singurul producător de petrol şi gaze din România, scrie publicaţia austriacă Kurier.

Ziariştii notează că pentru prima oară, o femeie ar putea fi numită la conducerea grupului care în România controlează Petrom, o companie de 5,3 miliarde de euro: Christina Verchere, în prezent CEO al OMV Petrom.

La finele lunii aprilie din 2021, OMV a anunţat că directorul general Rainer Seele va demisiona din funcţia în 2022. “Preşedintele consiliului de administraţie şi directorul general al OMV, Rainer Seele, l-a înştiinţat pe preşedintele consiliului de supraveghere, Mark Garrett, că nu va folosi opţiunea de prelungire a mandatului pentru un an suplimentar. Actualul său mandat se va încheia automat la 30 iunie 2022”.

Seele este director general al OMV din vara anului 2015. La jumătatea lunii aprilie, în presa austriacă, mai precis în ziarul Kurier, au apărut informaţii neoficiale potrivit cărora Rainer Seele, CEO-ul OMV, ar fi avut discuţii cu Mubadala Petroleum and Petrochemicals Holding Company L.L.C, Abu Dhabi (MPPH), al doilea cel mai puternic acţionar al OMV, privind o potenţială preluare din partea MPPH a acţiunilor pe care austriecii de le deţin în OMV Petrom.

„Aceasta nu este o informaţie publicată, sunt doar zvonuri publicate, aşa că vă rugăm să înţelegeţi că noi nu comentăm asupra unor zvonuri“, au transmis reprezentanţii OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom, la solicitarea ZF.

Christina Verchere a fost numită director general executiv şi preşedinte al sirectoratului OMV Petrom începând cu 1 mai 2018. Verchere deţine o diplomă de master in Ştiinţe Economice la Universitatea Aberdeen, Scoţia.

Şi-a început cariera în 1993 şi a lucrat mai mult de 20 de ani într-una din cele mai mari companii de petrol şi gaze, unde a deţinut numeroase poziţii de conducere în Marea Britanie, SUA, Canada şi Indonezia.

Între 2012-2014, a ocupat funcţia de Preşedinte regional al BP pentru Canada cu sediul în Calgary, iar între 2014 – 2018 a ocupat funcţia de Preşedinte regional pentru Asia Pacific, cu sediul în Jakarta, Indonezia​