Guvernatorul băncii centrale finlandeze: BCE ar trebui să urmeze exemplul Rezervei Federale din SUA şi să accepte depăşirea ţintei de inflaţie

Autor: Alex Ciutacu 10.05.2021

Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să urmeze exemplul Rezervei Federale din SUA (n.r: banca centrală americană) şi să accepte depăşirea ţintei de inflaţie pentru a balansa creşterea lentă a preţurilor din ultimii ani, a explicat Olli Rehn, guvernatorul băncii centrale finlandeze, potrivit FT.

Olli Rehn face parte din consiliul de politică monetară al BCE ca guvernator al băncii centrale din Finlanda. El a declarat pentru FT că schimbările înregistrate de piaţa muncii din zona euro şi de economia globală au redus presiunile pe salarii, ceea ce înseamnă că „economia poate funcţiona cu un nivel redus al şomajului...în lipsa inflaţiei”.

„Dacă acesta este cazul, din punct de vedere economic şi social are sens să accepţi o anumită perioadă de creştere peste ţintă (n.r: a inflaţiei), în timp ce ţinem cont de ce se întâmplă atunci când suntem mult sub ţintă”, a spus Rehn.

Pentru cea mai mare parte a ultimului deceniu, BCE nu a reuşit să se situeze în apropierea ţintei de inflaţie, stabilită ca fiind aproape de 2%, dar sub acest prag. Eşecul BCE de a atinge ţinta este cu atât mai greu de înţeles cu cât dobânzile au fost reduse până la teritoriu negativ, iar banca centrală a derulat programe de achiziţie de active de peste 4.000 miliarde de euro.

Rehn consideră că modul în care a fost exprimată ţinta lasă loc de ambiguitate şi generează o anumită asimetrie. Banca Finlandei estimează că ţinta de inflaţie de facto a BCE este la 1,6-1,8%.

„Cel mai rău este că nivelul de 2% este perceput ca un plafon, iar asta afectează aşteptările inflaţioniste”.

Piaţa se aşteaptă ca BCE să modifice ţinta de inflaţie în această toamnă. Tratatul UE prin care a fost fondată BCE a stabilit drept scop principal stabilitatea preţurilor, lăsând la latitudinea instituţiei cum va ajunge acolo. Iniţial, ţinta de inflaţie a fost stabilită la sub 2%, însă ulterior exprimarea a fost schimbată în aproape de 2%, dar sub acest prag.

Anul trecut, Rezerva Federală a finalizat un proces de reviziuire a strategiei şi a promis că va lăsa inflaţa să depăşească ţinta pentru a compensa o perioadă de subperformanţă. Banca centrală americană are şansa să-şi confirme această poziţie, în contextul în care ritmul actual indică spre o depăşire a ţintei de 2% pe parcursul acestui an.