Economiştii văd cu optimism fondul de recuperare al Uniunii Europene: Compania de rating S&P Global crede că PIB-ul regiunii poate creşte cu peste 4% datorită granturilor de 400 mld. euro

Autor: Eduard Ivanovici 10.05.2021

Finanţările de 800 de miliarde de euro ale Uniunii Europene, lansate pentru următorii cinci ani, ar putea readuce economia regiunii pe linia de plutire, spun economiştii, conform Financial Times.

Cele mai mari ţări europene şi-au înaintat planurile prin care intenţionează să îşi cheltuie granturile şi creditele oferite de Bruxelles pentru a şterge impactul economic pe care l-a provocat pandemia de COVID-19.

Planurile, susţinute de un program fără precedent al Comisiei Europene, se concentrează – în mare parte – asupra investiţiilor în proiecte verzi şi digitale, dar şi asupra proiectelor de îmbunătăţire a eficienţei sectorului public.

Banca americană Morgan Stanley estimează că proiectul va majora produsul intern brut (PIB) al zonei euro cu 3,5%, iar Jacob Nell, şeful diviziei de investiţii europene al companiei, a spus că planul va ajuta blocul „să revină la trendul de creştere pre-pandemie”.

Comisia îşi va prezenta miercuri evaluarea actualelor perspective economice. Fondul de recuperare, cunoscut drept „Next Generation EU”, a fost exclus aproape în întregime din evaluarea lansată de Comisie în luna februarie, întrucât instituţia nu dispunea de suficient de multe date.

Estimările economiştilor tind să varieze, însă cei mai mulţi sunt de părere că planul va produce o creştere pe care nu o prevăzuse nicio ţară din blocul european.

În timp ce majoritatea statelor au presupus că fiecare investiţie de 100 de euro va produce o creştere de 40 de euro pentru PIB, compania de rating S&P Global Ratings estimează că banii vor genera o creştere de unu la unu, sau chiar mai mare.

S&P crede că granturile de 400 de miliarde de euro ale Uniunii ar aduce un plus de 1,5-4,1% PIB-ului regiunii în următorii cinci ani, însă cifrele se bazează pe cantitatea fondurilor cheltuite şi pe modul în care vor fi folosiţi banii.