Unde duce închiderea unor fabrici locale. Teraplast Bistriţa merge după furnizori de materie primă până în America de Nord, Africa şi chiar Extremul Orient: „Este efectul unor decenii în care în România s-a demolat industria chimică“

Autor: Alina-Elena Vasiliu 11.05.2021

♦ „Importăm integral materiile prime de bază pentru că nu avem producători interni. Ne-am dori să cumpărăm din România, dar nu avem de unde“ ♦ Compania a fost cel mai mare client al Oltchim atunci când combinatul din Râmnicu Vâlcea producea PVC.

TeraPlast SA, compania-mamă a grupului din con­struc­ţii TeraPlast, a urcat 17 poziţii în topul impor­ta­torilor din România cu valorile din 2020, arată datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică la solicitarea ZF. Compania a ajuns astfel pe locul 282.

„În anul 2020, businesul de mase plastice al grupului TeraPlast s-a apropiat de 400 de milioane de lei, reprezentând o creştere de 16% a cifrei de afaceri. Am avut condiţii de piaţă favorabile, deoarece sectorul construcţiilor a avansat cu 16%, sprijinit inclusiv de investiţiile publice. Acoperirea cererii a presupus, în mod natural, un consum mai mare de materii prime. Costurile cu materiile prime s-au ridicat, la nivel de grup, la aproape 240 de milioane de lei în 2020“, spune Alexandru Stânean, CEO al TeraPlast.