Olli Rehn: BCE ar trebui să urmeze calea Fed şi să permită o depăşire a ratei inflaţiei

Autor: Catalina Apostoiu 11.05.2021

Banca Centrală Europeană ar trebui să urmeze exemplul băncii cen­trale americane acceptând o depăşire a ţintei sale de inflaţie drept com­pensaţie pentru numeroşii ani de creş­tere modestă a preţurilor, a declarat Olli Rehn, membru al consiliului de stabilire a dobânzilor din cadrul băncii, pentru Financial Times.

Schimbările de pe piaţa muncii din zona euro şi cele legate de eco­nomia mondială au slăbit presiunile de creştere a salariilor şi înseamnă că „economia poate face faţă unor niveluri mai scăzute de şomaj fără o creştere rapidă a inflaţiei“.

„Dacă aşa stau lucrurile, este logic să fie acceptată o anumită perioadă de depăşire a inflaţiei“, a declarat Rehn.

BCE a eşuat în a-şi atinge ţinta de inflaţie de aproape, dar sub 2% în cea mai mare parte a ultimului deceniu în pofida reducerii dobân­zilor adânc în teritoriu negativ şi achiziţiei de obligaţiuni de peste 4.000 mld. dolari.

Potrivit lui Rehn, modul în care ţinta este formulată „a generat o percepţie de asimetrie şi o oarecare ambi­guitate. Mai rău este că pro­centul de 2% a fost perceput drept un maxim, iar acest lucru pune presiune pe aşteptările privind inflaţia“.

BCE este aşteptată să-şi modi­fice ţinta de inflaţie în această toamnă, odată cu finalizarea primei revizuiri de strategie din 18 ani.

Anul trecut, banca centrală americană şi-a finalizat propria revi­zu­ire de strategie şi s-a angajat să per­mi­tă inflaţiei să-i depăşească ţinta, o po­ziţie testată acum în condiţiile în care ritmul creşterii preţurilor este aş­tep­tat să urce peste ţinta de 2% în acest an.

Şi alţi membri ai consiliului guvernator al BCE susţin necesitatea ca banca să urmeze exemplul Fed.

Inflaţia din zona euro a înregistrat o revenire în aprilie, urcând la 1,6%, după ce a devenit negativă în ultimele luni ale anului trecut. BCE se aşteaptă ca inflaţia să urce la peste 2% către sfârşitul acestui an, înainte de a scădea în 2022 şi a rămână sub ţintă până în 2023.

Dacă BCE şi-ar modifica abordarea, acceptând o perioadă de depăşire a ţintei de inflaţie, aceasta ar dispune de o flexibilitate sporită în achiziţionarea de obligaţiuni în contextul revenirii economiei zonei euro de pe urma crizei provocate de pandemie.

BCE a anunţat că va pune capăt programului de urgenţă de achiziţii de obligaţiuni lansat anul trecut când va considera că criza a luat sfârşit. Până atunci, aceasta s-a angajat să se folosească de achiziţii pentru menţinerea unor „condiţii favorabile de finanţare“.