Colliers: În 2020, cererea pentru serviciile de audit tehnic a rămas constantă în special pe zona spaţiilor industriale

Autor: Cristina Bellu 11.05.2021

Solicitările privind efectuarea rapoartelor de audit tehnic (Technical Due Diligence) au marcat o creştere în ultimii ani, în contextul în care instituţiile financiare, investitorii şi proprietarii de imobile au început să acorde o atenţie tot mai mare analizei riscurilor privind cumpărarea şi vânzarea proprietăţilor imobiliare, notează o analiză a companiei de consultanţă imobiliară Colliers.

Serviciile de audit tehnic a proprietăţilor imobiliare implică atât o analiză a documentaţiei existente conform legislaţiei în vigoare - de la avize şi autorizaţii precum cea de construire sau de securitate la incendiu şi până la Procesul Verbal de Finalizare al Lucrărilor şi Procesele Verbale de Punere în Funcţiune a echipamentelor, dar şi identificarea tuturor documentelor esenţiale care lipsesc din Cartea Tehnică a Construcţiei şi evaluarea stării din punct de vedere tehnic a clădirii.

„Scopul principal al acestei analize presupune identificarea defectelor semnificative din punct de vedere tehnic sau orice neconcordanţă cu reglementările specifice în vigoare care pot afecta valoarea de piaţă a proprietăţii, sau ar putea oferi unui potenţial cumpărător posibilitatea negocierii suplimentare a preţului de achiziţie motivată de anumite aspecte tehnice”, explică reprezentanţii Colliers.

Aceştia apreciază că în 2020 cererea pentru serviciile de audit tehnic a rămas constantă în special în ceea ce priveşte spaţiile industriale.

„Lista de deficienţe tehnice care rezultă din raportul de audit tehnic are scopul de a informa asupra costurilor de reparaţie semnificative pentru principalele elemente ale construcţiei, cum sunt structura şi fundaţia, arhitectura, faţada, acoperişul, instalaţiile mecanice şi electrice, finisajele interioare, echipamente. În final, analiza tehnică oferă o imagine realistă despre starea construcţiei din punct de vedere tehnic, dar şi o estimare clară a reparaţiilor care trebuie făcute pentru a respecta proiectul iniţial şi standardele de calitate. Această analiză oferă şi un nivel de protecţie, fiind o bază solidă pentru negocierea preţurilor”, spune Silvia Rusei, LEED Green Associate în cadrul Colliers.

Aceste tipuri de servicii sunt solicitate mai ales în cazul tranzacţiilor de vânzare/cumpărare a proprietăţilor, iar principalul beneficiu este acela că vânzătorul/cumpărătorul va înţelege condiţia tehnică şi designul proprietăţii şi va putea stabili starea de conformitate a acesteia. Beneficiile unei evaluări tehnice includ şi stabilirea caracterului adecvat al proprietăţii în raport cu utilizarea dorită, înţelegerea necesităţii unor costuri viitoare şi cuantificarea lor, dar şi furnizarea unei baze solide pentru negocieri de preţuri şi alocări de riscuri şi asigurarea unui nivel de protecţie pentru investitori.

În cei peste 10 ani de existenţă pe piaţă, Colliers a oferit servicii de audit tehnic pentru aproape 1,4 milioane de metri pătraţi de spaţii, dintre care circa 854.000 de metri pătraţi sunt în proiecte industriale.

Printre companiile pentru care Colliers a oferit de-a lungul timpului astfel de servicii se numără şi CTP, dezvoltator imobiliar internaţional, full-service, deţinând peste 6.3 milioane de metri pătraţi de proprietăţi clasa A în mai mult de 70 de locaţii strategice în întreaga Europă, dar şi bănci precum BRD Groupe Société Générale sau Banca Transilvania. Pentru CTP, Colliers a furnizat servicii tehnice pentru multiple hale industriale din Bucureşti, Arad, Timişoara şi Caransebeş cu o suprafaţă cumulată ce depăşeşte jumătate de milion de metri pătraţi.