Grupul AAylex, producătorul puilor Cocorico, preia Banvit Foods, unul dintre cei mai mari producători de furaje din România. Tranzacţia va fi acoperită printr-un credit de circa 20 milioane euro de la CEC Bank şi EximBank

Autor: Roxana Rosu 11.05.2021

Grupul AAylex, producătorul puilor Cocorico, fondat de Bogdan Stanca, preia Banvit Foods, unul dintre cei mai mari producători de furaje şi de “pui de o zi” din România, tranzacţia fiind finanţată dintr-un credit de circa 20 milioane euro luat de la CEC Bank şi EximBank.

Banvit Foods deţine o fabrică de nutreţuri combinate, trei ferme de reproducţie pui şi o staţie de incubaţie.

Compania era deţinută de grupul brazilian BRF, una dintre cele mai mari companii alimentare din lume, listată pe New York Stock Exchange şi Brazil Stock Exchange. În total, valaorea tranzacţiei s-a ridicat la circa 20,3 milioane de euro.

Fondurile contractate de Aaylex de la cele două bănci vor fi folosite pentru achiziţionarea participaţiei la Banvit Foods, precum şi pentru finanţarea activităţii curente a grupului de firme.

Cu o cifră de afaceri consolidată de peste 651 milioane de lei în 2020 şi peste 2.000 de angajaţi, Grupul AAylex se află în top cinci cele mai mari companii din industria cărnii din România.

‘’Banvit Foods Romania a fost un colaborator tradiţional al Grupului AAylex, împărtăşind valori şi principii similare cu organizaţia noastră: calitatea premium a produselor oferite, standarde etice de producţie şi responsabilitate socială. Prin această achiziţie strategică, Grupul AAylex va beneficia de avantajele completării capacităţilor de producţie furaje animale, pui de o zi şi ouă de incubat, acoperind toate activităţile producţiei integrate, de la genetică, producţie de hrană pentru animale, reproducţie, incubaţie, creştere, abatorizare, la fabrici pentru produse cu valoare adăugată”,  a declarat Bogdan Stanca, fondator şi CEO al Grupului AAylex.

PCF Investment Banking Romania (fosta Professional Capital Finance) a acţionat în calitate de aranjor de tranzacţie şi documentaţie şi a acordat consultanţă de specialitate Grupului AAylex în structurarea, negocierea şi implementarea tranzacţiei.

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a acţionat în calitate de consultant juridic pentru Grupul Aaylex.

Grupul, care s-a dezvoltat pornind de la fosta Avicola Buzău din 1982, acoperă activităţi precum producţia de hrană pentru păsări, reproducţie, incubaţie, creşterea puilor de carne, abatorizare, facilităţi producţie de preparate cu valoare adaugată şi distribuţia produselor de carne de pui sub brandul Cocorico.

În ultimii 4 ani, AAylex Group a investit în total peste 50 de milioane de euro pentru integrarea şi consolidarea întregului lanţ. Produsele Cocorico sunt destinate 70% consumului intern şi 30% exportului în ţări din Europa precum Italia, Spania, Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Franţa, Germania, Grecia, Marea Britanie, Ungaria şi Slovacia, etc. dar şi exportului în pieţele din Orientul Mijlociu

”Mă bucur că putem sprijini expansiunea Grupului AAylex, unul dintre cei mai mari jucători din industria cărnii, fondat şi dezvoltat de antreprenori români. La CEC Bank continuăm să sprijinim business-urile antreprenorilor români, dovadă fiind cele 120.000 de IMM-uri cu care colaborăm. Agricultura şi industria alimentară sunt domenii în care vedem un mare potenţial de creştere şi care joacă un rol esenţial pentru siguranţa aprovizionării în România”, a declarat Bogdan Neacşu, director general al CEC Bank.

În opinia lui Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank, este o tranzacţie care întruneşte toate condiţiile succesului şi care poate fi replicată în viitor alături de alţi antreprenori care văd oportunităţile din piaţă şi care se gândesc la extindere.

„Această finanţare complexă arată încrederea şi sprijinul băncilor locale pentru antreprenoriatul românesc şi suntem mândri să fim parte a unei tranzacţii prin care un grup de companii românesc se extinde şi se integrează prin achiziţia directă a operaţiunilor unei multinaţionale”, a declarat Mihai Iordan, Managing Partner al PCF Investment Banking.

De partea cealaltă, brazilienii de la BRF (via companiile Nutrinvestment BV şi Banvit Bandirma Vitaminli Yem Sanayii AS) au fost asistaţi de firma de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii în toate aspectele corporative şi de M&A ale tranzacţiei.

Echipa de avocaţi din cadrul Ţuca Zbârcea & Asociaţii a fost coordonată de Silvana Ivan, Partener.

„Silvana a fost un partener de nădejde pe durata întregului proiect, demonstrând reale abilităţi de negociere şi cunoştinţe juridice temeinice. În contextul pandemiei COVID-19, ea a preluat sarcina de a ne reprezenta pe plan local şi a contribuit decisiv la finalizarea acestei tranzacţii, în ciuda contextului epidemiologic dificil”, a declarat Rafael Pellegrini Ribeiro, coordonatorul departamentului juridic internaţional al BRF.