Florin Cîţu: Relaxări pentru toţi românii din 1 iunie, indiferent de zona în care sunt

Autor: Andreea Tobias 11.05.2021

Din 1 iunie vor exista relaxări pentru toţi românii, indiferent de zona în care sunt, spune premierul Florin Cîţu: „nu avem nicio scuză să nu atingem ţinta de persoane vaccinate pe care ne-am propus-o până pe 1 iunie”.

Florin Cîţu a spus, marţi, la Satu Mare, că Bucureştiul a coborât sub rata de infectare 1,5 la mie, ceea ce înseamnă că această campanie de vaccinare este de succes.

„Singurul lucru care s-a modificat în ultima lună a fost această campanie de vaccinare, este singurul element nou care explică evoluţia ratei de infectare din România, ceea ce înseamnă că şi presiunea pe spitale a scăzut, că suntem mai aproape de a reveni la normalitate. Avem dozele necesare şi nu avem nicio scuză să nu atingem ţinta pe care ne-am propus-o la 1 iunie pentru a ne relaxa sau a face un pas important către relaxare. Pandemia va trece, contează acum să pregătim resursele pentru ceea ce urmează”, afirmă premierul.

Este nevoie să fie accelerat ritmul creşterii economice, acesta fiind şi motivul pentru care Cîţu merge la Bruxelles: „pentru a mă asigura că resursele pe care România le va primi vor merge în acele sectoare cu cea mai mare posibilitate din economie”.

După un an în care autorităţile s-au concentrat pe sănătate, urmează o perioadă importantă pentru România în care se vor concentra pe economie: „România trebuie să facă paşi importanţi în procesul de convergenţă care a fost încetinit după 2007 şi nu avem nici o scuză. (...) Avem priorităţi care vor avea trei surse de finanţare: PNRR, bugetul statului şi fonduri europene. Nu vreau să mai avem astfel de situaţii (un proiect din Satu Mare început în 2015 care trebuia terminat în 2019 şi nu este gata nici acum - n.r.)”.

Întrebat despre eventualele relaxări zonale, Cîţu a răspuns: „Încă nu am vorbit despre cum se vor lua aceste măsuri de relaxare. Discutăm mai multe scenarii pe care le avem pe masă. Ceea ce este important de înţeles pentru toţi românii este că de la 1 iunie vor exista relaxări pentru toţi românii, indiferent de zona în care sunt”.