Cum arată interesul pentru vaccinare, măsurat după prima doză. În ciuda optimistului guvernului, numărul persoanelor vaccinate zilnic cu prima doză a scăzut cu 20% în mai faţă de aprilie

Autor: Georgiana Mihalache 12.05.2021

♦ Faţă de vârful din 21 aprilie, când 63.000 de persoane au fost vaccinate cu prima doză într-o zi, în ultimele zile numărul celor vaccinaţi cu o doză nu trece de 50.000, deşi în mai multe oraşe sunt maratoane ale vaccinării şi oamenii se pot prezenta direct la centru.

Interesul pentru vaccinare măsurat după prima doză administrată este în scădere, în ciuda unei campanii puternice de vaccinare, în care oamenii se pot prezenta direct la centre pentru vaccinare, sunt organizate maratoane şi campanii de vaccinare. România nu s-a mai apropiat de nivelul maxim la care a vaccinat, adică 63.000 de oameni imunizaţi cu prima doză în 21 aprilie.

Ziarul Financiar a adunat datele oferite de autorităţi din care reiese un interes în scădere pentru vaccinarea cu prima doză, un indicator important pentru a arăta apetitul oamenilor pentru imunizarea în faţa noului virus. Astfel, cel mai mare nivel din 15 ianuarie până acum a fost înregistrat la 21 aprilie, când peste 63.000 oameni au primit prima doză de vaccin. În zilele următoare – 23 şi 24 aprilie, care au corespuns cu maratonul de vaccinare de la Timişoara, nivelul s-a apropiat de recordul de 63.000 de oameni, însă în perioada următoare se observă o scădere semnificativă, chiar la jumătate faţă de nivelul record înregistrat.

În ultima săptămână, cel mai ridicat nivel de vaccinare cu prima doză a fost de 50.000 de persoane, adică cu 20% mai puţin faţă de nivelul maxim de vaccinare la care a ajuns România până acum. În această perioadă a fost organizat şi un maraton de vaccinare la Bucureşti, în care oamenii au putut să vină direct pentru a se vaccina cu Pfizer. În plus, la nivel naţional sunt organizate centre drive-thru unde oamenii pot veni fără programare în platforma naţională. În cele trei zile de maraton, au fost vaccinaţi 20.000 de oameni, însă, chiar şi cu centrele deschise şi campania organizată la nivel naţional, nu a mai fost atins recordul din aprilie, de 63.000 de oameni. Iar capacitatea României de a vaccina este dublă, de până la 120.000 de persoane, din datele anunţate anterior de autorităţi.

„În perioada 8-10 mai au fost vaccinate în total 312.812 persoane, atât persoane cu programare în platformă, cât şi persoane care s-au prezentat direct, din care

93.350 sunt persoane care s-au vaccinat fără pro­gra­mare în platformă, ceea ce înseamnă o creştere cu 30% a numărului de persoane vaccinate faţă de ceea ce era programat în platformă. Este, evident, mult prea devreme să putem trage nişte concluzii. Sunt convins că în perioada zilelor următoare numărul persoanelor care vor prezenta direct în centre va creşte. Practic, mesajul nostru este că avem cel puţin 30% persoane care s-au vaccinat prin prezentare directă în centrele de vaccinare faţă de programările care reieşeau din platformă“, a spus ieri într-o conferinţă de presă Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiţă se referă însă la vaccinările totale, adică inclusiv la rapel.

Totuşi, interesul pentru vaccinare este arătat în special de administrarea primei doze de vaccin, în condiţiile în care în general, oamenii vaccinaţi vin oricum la rapel, în special în cazul serurilor Pfizer şi Moderna.

 

Momentele cheie din campania de vaccinare

Până la 15 ianuarie au fost vaccinaţi doar personalul medical şi farmaciştii, care au intrat în prima categorie. Odată cu 15 ianuarie au început să fie vaccinaţi oamenii vârstnici şi bolnavii cronici, dar şi personal esenţial din mai multe domenii de activitate.

Începând din februarie, nivelul vaccinării a scăzut, în contextul unor discontinuităţi în aprovizionarea cu vaccinuri, în special de la Pfizer. Astfel, în februarie au fost vaccinaţi mai ales oamenii care aveau programat rapelul, nivelul vaccinării cu prima doză scăzând puternic. În februarie de altfel nu s-a putut realiza pentru o perioadă noi programări în platforma naţională.

La 15 februarie a început vaccinarea şi cu serul produs de AstraZeneca, după acordul autorităţilor europene pentru acest vaccin, moment de la care se observă o creştere a numărului de persoane vaccinate cu prima doză.

La 15 martie a debutat etapa a treia, în care a fost inclusă şi populaţia generală, moment în care în platforma de vaccinare au fost introduse listele de aşteptare. Iniţial, pe aceste liste s-au înscris sute de mii de oameni, care au fost ulterior, pe parcursul săptămânilor următoare, notificaţi pentru programare. În prezent, sunt circa 16.000 de oameni pe listele de aşteptare.

În 23 aprilie a fost organizat un maraton de vaccinare la Timişoara, primul eveniment de acest tip din ţară, în care oamenii s-au putut prezenta direct la centru pentru imunizare, urmând ca în perioada 8-10 mai să fie organizat un eveniment similar la Bucureşti.