Studiu Dentons şi Audytel: Înlocuirea echipamentelor Huawei din reţelele operatorilor de telecom din România ar costa 735 mil. euro

Autor: Adrian Seceleanu 12.05.2021

♦ Compania chineză ar pierde în 10 ani venituri de 2,7 mld. euro în România. Costurile eliminării Huawei s-ar ridica 3-4 mld. euro în aceeaşi perioadă, conform analizei comandate de compania chinezească.

Costurile pe care ar trebui să le suporte Orange, Vodafone, Telekom şi Digi - liderii pieţei locale de telecom, pentru a elimina din infrastructurile lor echipamentele Huawei s-ar ridica la peste 700 de milioane de euro, conform unui studiu realizat de compania internaţională de avocatură Dentons şi firma poloneză de consultanţă Audytel, la solicitarea companiei chinezeşti. Analiza a fost realizată în contextul în care proiectul legii 5G, care introduce posibilitatea ca unii furnizori să fie eliminaţi de pe piaţă din considerente legate de securitatea cibernetică, a intrat în procedură de dezbatere accelerată în Parlament iar Huawei face lobby pentru modificarea legii care ameninţă să o elimine din businessul 5G din România.

„Primul impact negativ al Proiectului de Lege pentru operatorii de reţea va fi înlocuirea forţată a tuturor echipamentelor lor actuale fabricate de Huawei în doar 5 ani, ceea ce i-ar costa 735 milioane de euro în Capex (achiziţionarea de echipamente noi) şi Opex (înlocuirea de servicii)”, conform documentului citat.