ZF Agropower 2021. Cristian Ţandea, fermier din Cluj: În România există cele mai mici şi cele mai întinse exploataţii, dar ar trebui să permită mai mult apariţia fermelor medii, de familie, ca în străinătate

Autor: Florentina Niţu 13.05.2021

„Agricultura esta ca o roată, sunt ani buni şi ani mai puţin buni. Eu, dacă ar fi să o iau de la început, nu aş face altceva.“

Cristian Ţandea, proprietar al Cristian Ţandea PFA, care se ocupă de creşterea vacilor din anul 1996, consideră că în România trebuie încurajaţi copiii să se îndrepte spre agricultură, mai ales în familiile care au o mică afacere de profil, şi să fie susţinută dezvoltarea fermelor de familie, precum în Franţa, de exemplu, nu doar expansiunea fermelor mari.

„În România există cele mai mici şi cele mai întinse exploataţii, dar ar trebui să permită mai mult apariţia fermelor medii, de familie, ca în străinătate. Eu sunt adeptul formei asociative pentru dezvoltare. În 1998 am făcut prima asociaţie a fermierilor din Cluj, cu 17 ferme, care aveau efec­tive de la 25 de capete până la

400 de capete de animale“, a spus Cristian Ţandea în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania, Microsoft şi Penny.

Pe plan local, majoritatea fer­melor sunt de subzistenţă, de până în 5 hectare, iar numărul celor care prac­tică acest tip de agricultură este estimat la 2 milioane, pe când nu­mărul fermierilor înregistraţi oficial este de circa 850.000 de persoane, conform datelor de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA).

De altfel, Ţandea subliniază că din anul 1990 încoace s-a produs un declin în sectorul zootehnic, acest lucru fiind vizibil în cifre, căci şeptelul a scăzut la aproape toate tipurile de animale, „din cauza schimbării siste­mului şi a promovării negativismului despre agricultură“.

„Din punctul meu de vedere, lipsa pregătirii agricultorilor, dispariţia clasei şi orei de agricultură din mediu rural, nemaiexistând şcoli şi licee agricole, a dus la faptul de a nu putea creşte tineretul, de a nu putea să pregăteşti oameni să acopere necesarul şi lipsa de agricultori tot mai puternică în România. Din 2000-2015 am fost în străinătate şi am văzut ce se face acolo în şcoli şi cum se dezvoltă fermele de familie“, a menţionat Ţandea. Acesta adaugă că „e greu să aduci înapoi la coada vacii pe cei care au renunţat la acest sector“.

El afirmă că la recensământul agricol din 1989, România avea 7,5 milioane de bovine, efective de la întreprinderi agricole de stat, cooperative agricole de producţie şi gospodăriile populaţiei. „Acum, probabil că 2 milioane de capete e mult spus“, subliniază fermierul.

În plus, el spune că producătorii de lapte primesc în prezent doar 10% din preţul perceput la raft faţă de 25%, cât primeau în 1990 şi este greu să-şi susţină investiţiile în dezvoltare. „Este nevoie de o masă a negocierilor, în care să fie cei trei actori din lanţ: producătorul, procesatorul şi comerciantul.“

Cu toate provocările, printre care şi seceta pedologică de anul trecut, antreprenorul afirmă că „agricultura esta ca o roată, sunt ani buni şi ani mai puţini buni. Eu, dacă ar fi să o iau de la început, nu aş face altceva“.

Acesta are o fermă ecologică de peste 300 de vaci din rasa Bălţată Românească, dintre care, în medie, 100 de vaci la muls, care produc între 5.500 – 5.700 de litri de lapte pe an pe cap de vacă. De asemenea, ferma sa face parte din Cooperativa Agricolă Someş Arieş, una dintre cele mai mari din ţară, cu afaceri anuale de circa 50 de milioane de lei, care vinde 90% din lapte către marii procesatori şi 10% din lapte este prelucrat în fabrica proprie de la Ţaga.

„Dorim ca în cadrul cooperativei să procesăm o cantitate mai mare de lapte, dar şi să producem mai mult. Ca şi membrii cooperatori suntem în creştere, iar cei existenţi îşi cresc efectivele. Avem multe ferme de familie, cu 50 de vaci, care produc între 350 şi 500 de litri de lapte. Dacă la început, acum zece ani, aveam 20 de săli de muls, acum avem 68 de săli de muls, pentru că a crescut producţia şi productivitatea din ferme“, a mai afirmat Cristian Ţandea.