Ungaria anunţă reduceri de taxe pentru 2022, un an electoral crucial pentru guvernul premierului Orban

Autor: Catalina Apostoiu 12.05.2021

Ministrul ungar al finanţelor Mihaly Varga a anunţat pentru anul viitor măsuri de reducere şi simplificare a taxelor, un proiect pe care guvernul ţării îl va înainta în scurt timp parlamentului, scrie Budapest Business Journal.

Într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, Varga a anunţat că impozitul pe salarii va fi redus la 15% începând cu luna iulie a anului viitor, în timp ce contribuţia la formarea profesională va fi inclusă în acest impozit, ceea ce va genera o diminuare cu două puncte pro­centuale a impozitului pe forţa de muncă.

În prezent, impozitul pe salarii se situează la 15,5%, iar contribuţia la formarea profesională la 1,5%.

Varga a anunţat că modificările vor aduce companiilor economii de 250 miliarde de forinţi (700 mil. euro) pe an. Acesta a arătat că datorită legislaţiei propuse, antreprenorilor le va fi mai uşor să opteze pentru un impozit fix sau o formă de impozitare forfetară, în condiţiile în care pragurile de eligibilitate sunt majorate la de zece ori salariul minim anual, sau de 50 de ori salariul minim anual pentru activităţile de retail.

Oficialul ungar a arătat că modificările vor avea un impact pozitiv asupra a 70.000 de antre­prenori.

Potrivit lui Varga, managerii de fonduri cu capital de risc şi bursele nu vor fi nevoite să plătească o taxă sectorială de anul viitor.

Pentru ca reducerile preţurilor utilităţilor să fie menţinute, fur­nizorilor de energie li se va permite să-şi amâne pierderile timp de până la cinci ani.

Taxa pe câştigurile de capital legate de criptomonede ar urma să fie reduse de la 30,5% la 15%, diminuându-se astfel evaziunea fiscală şi generându-se „mai multe miliarde de forinţi“ la buget.

Ungaria anunţa luna trecută că va prelungi schema de şomaj tehnic pentru a ajuta firmele să treacă peste criza generată de coronavirus, după ce liderii de business s-au plâns în legătură cu măsurile luate de guvernul ţării, potrivit Reuters.

Camera Ungară a Comerţului a făcut apel la guvern să ajute toate companiile afectate de criză să-şi păstreze angajaţii.

Alegerile din 2022 ar putea fi unele destul de strânse pentru premierul ungar Viktor Orban.

În faţa unei opoziţii unite pentru prima dată, Orban a crescut cheltuielile pe măsuri de susţinere a familiilor, a anunţat reduceri ale impozitului pentru cei mai tineri şi majorări de pensii.

La finalul anului trecut, guvernul polonez adopta noi reglementări fiscale pentru companiile mici. Asemeni sistemului estonian, noile reguli permit din acest an impozitarea companiilor pe baza profitului distribuit către acţionari. Totuşi, spre deosebire de sistemul estonian, regulile poloneze se aplică doar businessurilor cu venituri de sub 100 milioane de zloţi (27 mil. $).