Elon Musk s-a răzgândit: Nu mai acceptă plata în bitcoin pentru vânzările Tesla. „Ne îngrijorează utilizarea combustibililor fosili pentru minare”. UPDATE: bitcoin -13%, ethereum -6%, elrond -5%, dogecoin -14%

Autor: Alex Ciutacu 13.05.2021

UPDATE 04.00. Anunţul lui Elon Musk conform căruia nu mai acceptă bitcoin ca formă de plată pentru Tesla a făcut măcel în piaţa criptomonedelor în doar câteva ore.

Astfel, la ora 04.00 (ora României), bitcoin înregistra o scădere de peste 13%, până la 49.600 de dolari, conform CoinMarketCap, o platformă care calculează media de pe mai multe exchange-uri.

În acelaşi timp, ethereum scădea cu 6,8%, cardano cu 10%, litecoin cu 16%, iar egld cu peste 5%.

Chiar şi deja celebrul Dogecoin înregistra o scădere de 14%.

Elon Musk s-a răzgândit

Compania Tesla nu va mai accepta plata în bitcoin la achiziţia de vehicule, în contextul în care Elon Musk susţine că este îngrijorat cu privire la utilizarea combustibililor fosili în procesul de minare.

„Tesla a suspendat plata în bitcoin pentru achiziţia de vehicule. Ne îngrijorează utilizarea în creştere a combustibililor fosili pentru minare şi tranzacţionare, în special a cărbunelui, care are cele mai dăunătoare emisii dintre toate tipurile de combustibil”, a scris Elon Musk pe contul său de Twitter.

Miliardarul a anunţat la finalul lunii martie că Tesla va accepta plata în bitcoin. La acel moment el a fost felicitat de o întreagă armată de investitori, dar a fost criticat pentru paradoxul dintre misiunea Tesla şi impactul bitcoin asupra mediului înconjurător.

Trebuie menţionat că nu s-a schimbat nimic între momentul în care a decis să accepte plata în bitcoin şi momentul actual din perspectiva impactului asupra mediului. 

„Criptomonedele sunt o idee bună din mai multe puncte de vedere şi credem că au un viitor promiţător, dar acest lucru nu poate veni cu preţul impactului asupra mediului înconjurător”, a mai scris el în postarea prin care anunţa că nu mai acceptă criptomonede.

El a menţionat că Tesla nu va vinde monedele bitcoin pe care le deţine deja, ba chiar le va folosi pentru tranzacţii „imediat ce minarea face tranziţia spre surse mai sustenabile de energie”.

„Totodată, ne uităm şi la alte criptomonede, care utilizează mai puţin de 1% din energia pe care o utilizează bitcoin per tranzacţie”.

Elon Musk a început în ultimul an să îşi exprime din ce în ce mai clar aprecierea faţă de criptomonede, el fiind deja un idol în rândul unei generaţii de investitori care s-au îmbogăţit din bitcoin sau chiar din monede făcute în glumă precum Dogecoin.

O reţea blockchain funcţionează ca un registru digital imuabil în care sunt stocate toate interacţiunile utilizatorilor cu reţeaua. Această reţea este guvernată de mineri şi noduri, unde nodurile sunt cele care deţin o copie a registrului, iar minerii sunt un fel de contabili. Rolul lor este de a lua datele de la utilizator şi de a le muta în blockchain, adică în registru.

Această activitate de minare consumă foarte multă energie. O analiză publicată anul acesta de Cambridge arată că bitcoin consumă într-un an la fel de multă energie electrică precum Argentina.