Holde Agri Invest, listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, planifică investiţii de 62 mil. lei în dezvoltarea businessului. Liviu Zăgan, CEO: Continuăm să extindem suprafaţa exploatată de Holde. Ne uităm la ferme cu potenţial ridicat care ar putea atinge rapid performantă operaţională dorită de noi

Autor: Cristina Bellu 13.05.2021

Holde Agri Invest SA, o companie românească care operează terenuri agricole, listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti din luna octombrie a anului trecut, anunţă investiţii totale de 62 de milioane de lei în extinderea suprafeţei exploatate şi modernizarea fermelor existente.

„Anul 2021 se anunţă unul dens în proiecte de modernizare şi optimizare a activităţii operaţionale. Ne dorim ca cele trei ferme pe care le operăm să performeze şi mai bine şi de asemenea, vrem să continuăm să extindem suprafaţa exploatată de Holde. Ne uităm la ferme cu potenţial ridicat care ar putea atinge rapid performantă operaţională dorită de noi şi ar putea fi integrate relativ uşor în structura noastră”, spune Liviu Zăgan, director general Holde Agri Invest.

Investiţiile planificate de Holde Agri Invest vor fi parţial finanţate prin operaţiunea de majorare a capitalului social care va începe luna aceasta. Compania intenţionează să atragă aproximativ 29 de milioane de lei printr-o operaţiune de majorare a capitalului social prin emiterea a 21 de milioane de noi acţiuni ordinare. Restul investiţiilor vor fi acoperite prin finanţare bancară.

Aproximativ 70% din capitalul atras de la investitorii pe bursă va fi direcţionat către extinderea suprafeţei exploatate prin achiziţionarea fermelor situate în judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Olt sau Constanţa.

Holde Agri Invest exploatează în prezent 10.000 de hectare de teren agricol. Capitalul atras în operaţiunea de majorare a capitalului, împreună cu finanţarea prin împrumuturi bancare, vor permite companiei să îşi extindă suprafaţa exploatată cu minimum 3.000 şi până la 13.000 de hectare pe parcursul anului 2021. Compania se află deja în discuţii avansate cu cinci ferme mari şi trei mici, care ar putea fi uşor integrate în structura exploataţiei agricole curente şi ar putea obţine rapid performanţe operaţionale ridicate.

Restul de 30% din capitalul vizat va fi utilizat pentru modernizarea fermelor existente, crescând astfel profitabilitatea globală a companiei. Modernizarea fermelor include investiţii în spaţii de stocare, utilaje, irigaţii - care pot maximiza producţia - precum şi investiţii în proiecte agro-tehnice, care pot furniza sinergii afacerii Holde. Pentru modernizarea fermelor, Holde intenţionează să combine capitalul strâns prin majorarea de capital social în proporţie de 15% şi împrumuturile bancare care vor finanţa 85% din investiţii.

„Pentru 2021 avem planuri complexe de investiţii în spaţii de stocare, utilaje, irigaţii şi modernizarea fermelor care pot maximiza producţia. Ne uităm atent şi la investiţii în proiecte agri-tech cu care putem avea sinergii foarte bune. Extinderea terenului exploatat rămâne o prioritate pentru acest an, dar vom fi selectivi. În prezent, cu o dimensiune semnificativă, de aproape 10.000 de hectare de teren, avem mai multe oportunităţi decât înainte, atât de a creşte capitalul, cât şi de a-l investi în proiecte profitabile marca Holde” a adăugat Iulian Cîrciumaru, Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Holde Agri Invest.