Salariile la un an de pandemie. Top trei creşteri şi top trei scăderi

Autor: Ramona Cornea 14.05.2021

♦ La un an de pandemie, cel mai mult au crescut salariile din industria de asigurări, cele din fabricile de mobilă şi cele din fabricile de maşini, utilaje şi echipamente. ♦ La polul opus, transporturile aeriene au tăiat cel mai mult din salarii, urmate de fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie şi chiar de cele din fabricarea produselor de cocserie şi din prelucrarea ţiţeiului, deşi sunt printre cele mai mari salarii din economia locală.

Salariul lunar mediu net pe economie a ajuns la aproape 3.550 de lei în luna martie a acestui an, în creştere cu 5,4% faţă de luna precedentă şi cu 7,7% faţă de aceeaşi lună din 2020, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

„În luna martie 2021, în majoritatea activi­tă­ţilor din sectorul economic, nivelul câşti­gu­lui sa­la­rial mediu net a crescut ca urmare a acor­dă­rii de prime ocazionale (prime tri­mes­triale, anua­le, al 13-lea salariu, pentru per­for­man­ţe deo­sebite ori pentru sărbătorile de Paş­te), drep­turi în natură şi ajutoare băneşti, sume din pro­fi­tul net şi din alte fonduri. De ase­me­nea, creş­te­rile câştigului salarial mediu net s-au da­to­rat re­luării activităţii anumitor agenţi eco­no­mici, rea­li­zărilor de producţie ori înca­să­ri­l­or mai mari“, a transmis INS. Cele mai mari sala­rii din economia locală au fost câştigate în con­tinuare de angajaţii din sec­torul de IT, de circa 8.880 de lei, în creştere cu circa 7% faţă de martie 2020. Pe locul al doi­lea nu au mai fost angajaţii din sectorul de fa­bricare a produselor de cocserie şi a pro­du­se­lor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cum era în lunile trecute, ci au fost cei din asigurări, cu o medie salarială de 8.200 de lei în luna mar­tie a acestui an.